Compozitorul şi dirijorul Remus Georgescu a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 89 de ani.
Remus Georgescu s-a născut la Timişoara și a absolvit Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Maestrul a urmat şi studii de specializare în Statele Unite ale Americii.
„Astăzi a încetat din viaţă un mare artist, dirijor, compozitor, director şi ctitor al filarmonicii noastre, maestrul Remus Georgescu. Dumnezeu să-l odihnească!”, a anunţat managerul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, pe pagina de Facebook.
În 2017, maestrului Remus Georgescu i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara (UVT), cu prilejul împlinirii vârstei de 85 de ani. Remus Georgescu a fost primul muzician român care a primit această distincţie din partea instituţiei academice. Cu acea ocazie Remus Georgescu a spus că muzica l-a învăţat ce este smerenia.
„De muzica pe care o studiem în conservatoare, în academii ori în universităţi nu te poţi apropia decât cu sfială, prosternat. Este o catedrală a sufletului, imaginată de oameni, în care nu poţi pătrunde decât cu evlavie, cu reculegere, în tăcere. Aici totul este invenţia năstruşnică a omului, pornind de la modelul dumnezeiesc al vocii omeneşti până la forma nemaiîntâlnită a viorii închipuită de om, până la capodoperele create de geniul demiurgic al marilor compozitori”, spunea maestrul Remus Georgescu.
Pe lângă altele,Remus Georgescu a primit și Premiul „George Enescu” al Academiei Române
Recunoaşterea valorii creaţiei sale a fost atestată de numeroasele premii naţionale, între care se disting cele acordate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, Premiul „George Enescu” al Academiei Române, Premiul „Criticii Muzicale”, Premiul de Excelenţă al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor sau Premiul ”Opera Omnia” şi cea mai înaltă distincţie acordată unui muzician din spaţiul românesc, Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor.
Creaţia muzicală a lui Remus Georgescu a fost întregită de activitatea dirijorală începută la Filarmonica de Stat Sibiu, continuată la Filarmonica de Stat Oradea. A condus Filarmonica din Târgu Mureş și după aceea și-a dedicat energia Filarmonicii de Stat Banatul din Timişoara (1968 – 2003), răstimp în care filarmonica bănăţeană a cunoscut o perioadă de glorie.
Sub conducerea sa au avut loc concerte simfonice pe scene de pe toate meridianele (Austria, Anglia, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, SUA, Singapore, Suedia, Taiwan, Ungaria, Venezuela etc.), cu un repertoriu extrem de bogat, incluzând lucrări din cele mai diverse epoci şi stiluri, de la preclasici până la cele mai recente creaţii ale secolului nostru.