Lifestyle

A început război comercial între UE și China. Mierea ieftină pune în pericol sectorul apicol

A început război comercial între UE și China. Mierea ieftină pune în pericol sectorul apicol

A început război comercial între UE și China. Mierea ieftină pune în pericol sectorul apicol, iar Italia se confruntă cu această situație. 

Italia este invadată de alimente contrafăcute provenite din China. Cea mai puternică organizație a fermierilor italieni spune că mierea ajunge la ei în țară din China la un preț foarte mic (1,24 € / kg), o miere adulterată și amestecată cu miere naturală pentru a induce în eroare autoritățile de control, potrivit agricultura.it.

Peninsulă înregistrând pierderi de 70 de milioane de euro

Mierea se află în topul  alimentelor cu cel mai mare risc de fraudare, prin adăugarea de sirop de zahăr și prin metode de producție neconforme în Europa. Mierea falsificată reprezintă o concurență neloială care afectează puternic apicultura italiană. Preț mediu de producție 3,99 EUR / kg, iar sectorul apicol din Peninsulă înregistrează  pierderi de 70 de milioane de euro.

Scăderea producției de miere este o problemă cu care se confruntă toată apicultura mondială

În acest sens, organizația agricolă italiană propune Uniunii Europene să impună țărilor terțe să respecte definiția europeană a mierii, substanță produsă exclusiv de albine miere și căreia nu i se poate adăuga nicio altă substanță. Totodată, apicultorii italieni cer introducerea etichetării țării de origine pe amestecurile de miere, pentru a evita frauda.

Scăderea producției de miere este o problemă majoră

Scăderea producției de miere este o problemă majoră pentru toată apicultura mondială. Lucru extrem de grav ce nu  pare să preocupe China, ei își măresc capacitatea de producție de la un an la altul. Exporturile de miere chinezească spre Uniunea Europeană s-au ridicat la 80.000 de tone, confirmând bănuielile răspândite în comunitatea științifică internațională.

Daunele economice ale apicultorilor italieni au pus în genunchi

Daunele economice ale apicultorilor italieni au pus în genunchi un sector care în Italia are 63.000 de apicultori, un milion și jumătate de stupi, 220.000 de roiuri, 23.000 de tone de miere. Efectele negative ale concurenței neloiale practicate de China nu privesc doar lanțul de aprovizionare, ci toată agricultura italiană care depinde în proporție de 70% de albine, datorită funcției lor de polenizatori.

Lantulalimentar.ro a semnalat că în primele luni ale anului 2020, România a dublat importul din țări terțe față de aceeași perioadă a anului precedent.

De unde importă România miere?

În perioada ianuarie – august 2019, pe piața românească a ajuns o cantitate de miere de 700 t, din țări din afara spațiului comunitar. Anul acesta, în aceeași perioadă, am importat din țări terțe o cantitate de 1553 tone. Cu 121% mai mult!

În total, Uniunea Europeană a importat mai mult cu 4,9% față de perioada de referință a anului trecut, sărind de la 101 471 t la 106 451 t.

Fermele apicole europene produc numai 60% din necesarul de miere al pieței interne. De aceea, piața Uniunii Europene apelează la importuri, cei mai mari furnizori fiind Ucraina, China, Argentina și Mexic.