O premieră medicală mondială a fost anunțată recent de o echipă de chirurgi de la spitalul NYU Langone din New York. Aceasta a efectuat cu succes primul transplant total de ochi din lume.
Pentru realizarea transplantului a fost necesară o echipă formată din peste 140 de chirurgi, asistente medicale și alți profesioniști din domeniul sănătății de la spitalul NYU Langone. Procedura, care a durat aproximativ 21 de ore, a inclus transplantul întregului ochi stâng și a unor părți ale feței de la un singur donator.
Conform anunțului spitalului, ochiul bărbatului prezintă semne „remarcabile” de sănătate,. Deși pacientul nu poate vedea cu ochiul, el rămâne cu speranța că vederea ar putea veni cu timpul.
Bărbatul, care lucra ca instalator de linii electrice de înaltă tensiune, a suferit un accident grav în iunie 2021. Acesta s-a electrocutat când a atins accidental cu fața un fir aflat sub înaltă tensiune. Șocul electric de 7.200 de volți i-a provocat răni extinse la nivelul feței. El a rămas fără aproape jumătate din față, fiindu-i afectat ochiul stâng.
Dr. Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant al spitalului NYU, a declarat că este „remarcabil” faptul că instalatorul a supraviețuit. „Este o mărturie pentru progresul medicinei moderne”, a spus medicul.
O operație desfășurată în două săli
Bărbatul a intrat pe listă ca potențial beneficiar în februarie 2023. Oportunitatea de a efectua transplantul de ochi și transplantul facial parțial a venit câteva luni mai târziu, în luna mai. Echipa a conservat cât mai mult posibil din nervul optic în speranța unui potențial transplant de ochi.
Procedura a implicat două săli de operație. Bărbatul s-a aflat într-o sală, unde chirurgii i-au îndepărtat părțile feței care urmau să fie înlocuite cu țesutul donatorului. Dr. Rodriguez a supravegheat echipa din cealaltă sală, unde au fost extrase țesuturile faciale și globul ocular al donatorului. Această etapă a operației a durat aproximativ 12 ore.
Ulterior, echipa a început să grefeze pacientului fața și globul ocular al donatorului. Dr. José-Alain Sahel, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, a precizat că un pas cheie în operația de transplant total de ochi a fost reconectarea nervului optic al bărbatului la ochiul donator.
Un progres remarcabil în medicina de transplant
Pentru transplantul de ochi, echipa a combinat ochiul donatorului cu celule stem adulte derivate din măduva osoasă a donatorului. Pentru aceasta au fost injectate celule stem adulte în nervul optic în timpul transplantului. Celulele stem pot contribui în timp la îmbunătățirea regenerării nervilor. „Am reușit să definim o celulă specifică, cu rol în regenerarea neurologică“, a declarat dr. Rodriguez.
Pacientul continuă să fie monitorizat îndeaproape și trebuie să ia în continuare medicamente pentru a reduce riscul ca organismul său să respingă transplantul.
Procedura marchează un pas important pentru domeniul medicinei de transplant. Operația reprezintă un progres semnificativ în domeniul transplantului de față. Dacă transplantul de ochi se dovedește a avea succes ar putea reprezenta un progres extraordinar în medicină pentru pacienții care au suferit pierderea ochiului din cauza unui traumatism sau a cancerului, conform profit.ro.