Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri legea laptelui, iar consumatorii urmează să fie scutiți de problemele pe care le-au avut. Iată care sunt noile reguli pe care vor trebui să le respecte atât producătorii cât și comercianții.
Vor fi obligați să afișeze informații clare despre rețete
De acum încolo, producătorii dar și comercianții care vând nu doar lapte dar și produse care au în compoziție acest ingredient sunt obligați să afișeze informații clare și detaliat despre rețete. Nimeni nu mai are voie să folosească denumirea de produs lactat la produsele care sunt obținute din înlocuitori sau grăsimi vegetale.
Mai mult, este interzis să fie scris pe eticheta laptelui și a produselor lactate sintagma „Produs românesc”, dacă produsul nu este realizat pe teritoriul României din materie primă care provine de la fermele naționale.
„Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate se comercializează într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate, faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse”, se spune în actul normativ.
De aceste reguli trebuie să țină cont toți cei care lucrează în domeniul HoReCa, dar și pizzerii, patiserii, cofetării, fast-fooduri sau alte puncte de alimentaţie publică.
Produsele cu adaos de proteine se vor comercializa într-u spațiu bine delimitat
„Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate se comercializează într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate, faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse”, se stabileşte în actul normativ.
Va fi înființat observatorul laptelui și al produselor lactate
Pentru că se dorește un echilibru între cerere și ofertă, va fi înființat și observatorul laptelui și al produselor lactate. Acesta va monitoriza “piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate şi are ca scop centralizarea datelor de pe piaţă, urmărirea şi analizarea tendinţelor actuale şi viitoare în România, a producţiei, a echilibrului dintre cerere şi ofertă, precum şi a costurilor de producţie”, se mai arată în actul legislativ.