Lifestyle

A fost furat artefactul de 2 milioane de dolari din Biserica Romano-Catolică din New York

A fost furat artefactul de 2 milioane de dolari din Biserica Romano-Catolică din New York
nytimes.com/facebook.com

La sfârșitul săptămânii trecute, un artefact realizat din aur de 18 carate și bijuterii a dispărut de la Biserica Romano-Catolică Sf. Augustin din New York.

Tabernacolul, realizat din aur de 18 carate și decorat cu bijuterii a fost găzduit la Biserica Romano-Catolică Sf. Augustine din cartierul Park Slope din Brooklyn, înainte ca cineva să-l fure cândva.

Spargerea nesăbuită (pe care liderii catolici locali au numit-o „lipsă de respect și ură”) din sanctuarul bisericii vechi de peste un secol din New York, a avut loc săptămâna trecută, între 26 și 28 mai 2022, în timp ce biserica era închisă pentru construcție.

Cine a furat artefactul?

În prezent ancheta este în curs și nu este clar dacă una sau mai multe persoane au fost implicate, a precizat poliția, conform nbcnews.com

Un  expert se teme că s-ar putea ca artefactul furat să fi fost deja topit

Potrivit nbcnews.com, citat de evz.ro, marți, 31.05.2022, Erin Thompson, care predă crime de artă la  Colegiul John Jay de Justiție Penală din New York Thompson  a declarat:

  • „Aș fi foarte surprins dacă vom mai vedea vreodată tabernacolul”
  • Aurul are un punct de topire relativ scăzut, așa că, chiar și o torță cu propan de zi cu zi poate produce un lingou pe care „îl poți vinde la cel mai apropiat bijutier”

Furtul a fost descoperit sâmbătă, 28.05.2022, de către  Părintele Frank Tumino, pastorul Sfântului Augustin, care a declarat:

„Să știi că un hoț a intrat în cel mai sacru spațiu al frumoasei noastre Biserici și s-a străduit să taie un sistem de securitate este un act odios de lipsă de respect”.

Conform celor declarate de poliție și eparhie, tabernacolul, o cutie care conținea articole pentru Sfânta Împărtășanie, a fost realizat din aur de 18 carate și decorat cu bijuterii, fiind evaluat la 2 milioane de dolari.

Artefactul furat era protejat de propriul sistem de securitate „antiefracție”, care includea un seif electronic și plăci de oțel groase de câțiva centimetric.

Conform celor declarate de eparhie, s-a constatat că în timpul incidentului:

  • plăcile de oțel au fost tăiate cu un ferăstrău electric;
  • înregistrările camerelor de securitate au fost furate;
  • statuile îngerilor din apropierea tabernacolului au fost decapitate;
  • materialele din interiorul artefactului furat au fost aruncate pe altar.

Tabernacolul a fost construit în anul 1895, iar de atunci a fost restaurat de 2 ori, în prezent fiind considerat a fi „de neînlocuit datorită valorii sale istorice și artistice”, potrivit surselor citate.