Lifestyle

A fost descoperit un nou LEAC pentru COVID. Planta inhibă multiplicarea virusului ucigaș

A fost descoperit un nou LEAC pentru COVID. Planta inhibă multiplicarea virusului ucigaș

A fost descoperit un nou LEAC pentru COVID. Planta inhibă multiplicarea virusului ucigaș. „Substanțele descoperite de noi inhibă direct enzima Mpro, și nu permit virusului să pătrundă în celule”.

Leac pentru COVID, o floare care se găsește peste tot

Situația actuală la nivel global este alarmantă, iar oamenii de știință sunt încă în căutarea altor agenți capabili să încetinească reproducerea virusului. În acest context, cercetătorii chinezi au descoperit o plantă, folosită frecvent în medicina tradițională, care inhibă direct enzima Mpro, și nu permit virusului să pătrundă în celule.

Florile arbustului de garofiță conțin substanțe care pot bloca activitatea proteinei Mpro, una dintre cele trei enzime cheie necesare pentru ca noul coronavirus să se înmulțească. Rezultatul studiul a fost publicat pe bioRxiv.

„Am descoperit că florile acestei specii de garofiță folosite în medicina tradițională chineză au tipuri de pectine necunoscute până acum și care inhibă multiplicarea SARS-CoV-2. Spre deosebire de alte substanțe zaharoase, substanțele descoperite de noi inhibă direct enzima Mpro, și nu permit virusului să pătrundă în celule”, se arată în articolul publicat de cercetători.

Enzima Mpro rămâne aproape neschimbată pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează

Potrivit specialiștilor, enzima Mpro rămâne aproape neschimbată pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează, ceea ce face ca pectinele din aceste flori de garofiță să fie deosebit de atractive ca mijloc de combatere a COVID-19.

Cercetătorii chinezi condus de Ding Kang, profesor la Institutul de Farmacologie din Shanghai din cadrul Academiei de Știință a Chinei a făcut această descoperire în timpul unui „recensământ” al substanțelor zaharoase prezente în garofițe și care pot avea proprietăți bactericide și antivirale.

Aceștia au studiat modul în care extractul de plantă acționează asupra celulelor infectate, iar anumite molecule de zahăr acționează asupra noului coronavirus. S-a dovedit că aceste polizaharide pot încetini cu 99,9% formarea de noi particule virale în celulele infectate.

Anterior, cercetătorii din Wuhan au demonstrat că unele medicamente create pentru a combate hepatita C și Ebola pot încetini multiplicarea SARS-CoV-2. Unele dintre acestea sunt utilizate în prezent în practica medicală pentru a trata noul virus, dar cercetătorii sunt încă în căutarea altor agenți capabili să încetinească reproducerea virusului.

Unele substanțe prezente în extractele de ceai negru, venin de șarpe și pelin pot, de asemenea, să inhibe reproducerea SARS-CoV-2, spun oamenii de știință.