Pentru prima dată în 3300 de ani, chipul celebrului faraon Tutankamon va putea fi văzută. Opera a fost realizată cu ajutorul tehnologiei digitale de către Christian Corbet. Același specialist care în anul 2013 l-a sculptat și pe prințul Philip.
Cum a fost Tutankamon readus la viață
Pentru ca regele egiptean să fie readus la viață, artistul a folosit un model 3D al craniului faraonului. La rândul său, acest model a fost obținut prin scanări ale craniului, realizate de un alt specialist în domeniu, dr. Andrew Nelson de la Universitatea de Vest din Canada. Așa a ieșit cea mai realistă reconstrucție a aspectului faraonului creată vreodată.
„Am folosit în munca noastră modelul 3D al craniului, apoi am adăugat straturile de mușchi și am construit, efectiv, fața. Anatomia craniului a ghidat reconstrucția facială, așa că sunt de părere că este o apariție mult mai realistă decât oricare dintre cele pe care le-am văzut până acum.
20 de ore de muncă
Rolul meu în acest proiect a fost să segmentez craniul din scanarea CT. Asta implica marcarea pixelilor din CT ca fiind os, ambalaj/rășină sau altceva. Am făcut acest lucru folosind software-ul Dragonfly, folosind capacitățile sale de segmentare, de învățare profundă.
Antrenându-l pe un număr de niveluri, apoi lăsându-l să ruleze peste noapte pentru a face segmentarea inițială. Apoi l-am curățat manual, pentru a produce modelul 3D al craniului – ceea a durat aproximativ 20 de ore de muncă.”, a mărturisit dr. Nelson.
„Am construit mușchii strat cu strat, până când reconstrucția criminalistică a fost completă”
De asemenea, pentru a fi creat modelul 3 D cu precizie s-a folosit și o tomografie computerizată. Dar și markeri de țesut, care arată adâncimea cărnii în diferite locuri. „Apoi am construit mușchii strat cu strat, până când reconstrucția criminalistică a fost completă.
Sculptura criminalistică s-a bazat pe anatomia craniului, iar markerii de țesut și măsurătorile fiecăruia s-au bazat pe subiectul egiptean de sex masculin. Nu există nicio licență de creație aici. Fiecare etapă a fost, de asemenea, fotografiată pentru a dovedi munca mea.”, a spus Christian Corbet.
Artistului i s-a permis ca faraonul să aibă ochii deschiși
Odată ce bustul criminalistic a fost finalizat, artistul spune că a cerut permisiunea să-i deschidă ochii faraonului. „Mi s-a permis să fiu mai creativ și să-i deschid ochii, să dau direcții unghiulare către ochi și, poate, să adaug un pic de răsturnare a buzelor. Dar, din nou, nu a fost nicio fabricare a trăsăturilor – chiar și urechile au fost gândite cu atenție de noi toți”, a mai spus artistul. La final, Christian a adăugat și o coroană de război.