La nivel mondial, peste 6 mii de oameni au fost diagnosticați cu variola maimuței. Până acum, nu a fost anunțat, oficial, niciun copil.
A fost anunțat primul copil diagnosticat cu variola maimuței. Cauza este alta decât cea descoperită inițial
Primul copil căruia i s-a pus acest dignostic crunt este din Olanda. Copilul a fost testat pozitiv. Numărul oficial al cazurilor de variola maimuței, în această țară, este de peste 350.
Variola maimuței se răspândește cu repeziciune în Olanda. Până în prezent au fost diagnosticate 352 de cazuri, a afirmat RIVM, Institutul olandez de Sănătate Publică.
Un copil de școală primară se numără printre persoanele care au contractat virusul. Nu se știe cum s-a infectat acel copil, dar conform RIVM nu se suspectează abuzul sexual.
Virusul se răspândește prin contact piele pe piele, care poate apărea și în afara activității sexuale, transmite RIVM și după cum au spus inclusiv specialiștii români, citați inclusiv de infoactual.
După festivaluri, cresc și infectările
Celelalte persoane infectate sunt bărbați. Majoritatea cazurilor înregistrate sunt bărbați care ”se angajează în acte sexuale cu alți bărbați”, spun reprezentanții ministerului de resort olandez.
Anterior, a fost anunțat că unii dintre bărbații infectați au participat la Festivalul Darklands din Belgia. Acest festival a fost identificat ca fiind un posibil eveniment la care s-a amplificat răspândirea virusului. Darklands a avut loc în urmă cu aproximativ două luni, în perioada 4-9 mai a.c.
RIVM a avertizat săptămâna trecută că viitoarele evenimente din Amsterdam și alte orașe ar putea duce la o „răspândire mai intensă” a virusului variolei maimuței în Olanda.
Cel mai faimos dintre acestea, Pride Amsterdam, are loc în perioada 30 iulie – 7 august. În plus, există câteva alte evenimente la sfârșitul lunii iulie, cum ar fi Roze Woensdag în Nijmegen, Roze Maandag în Tilburg, Pride Amersfoort și Festivalul Milkshake din Amsterdam.
Simptome. Cei care contractează variola maimuței pot suferi de febră, dureri de cap, dureri musculare și stare generală de rău. După câteva zile, pe piele apare o erupție cutanată cu vezicule. Evoluția bolii este în general ușoară.
Un singur pacient din Olanda a fost spitalizat pentru tratarea plăgilor cutanate asociate infecției.