Pe lângă creșterea necontrolată a prețurilor pe toate planurile, bucureștenii vor avea de plătit şi impozite mai mari de la 1 ianuarie 2023. Nicușor Dan a convocat Consiliul General al Municipiului București pentru a vota proiectul de hotărâre prin care aceste datorii pe care bucureștenii sunt obligați să le achite către Municipalitate să se majoreze.
A fost adoptat actul normativ prin care sunt crescute taxele și impozitele. Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2023
Documentul adoptat de consilieri prevede o creștere de 5.1%, începând cu anul 2023. Conform Codului Fiscal, însă, proiectul de hotărâre trebuia adoptat până la finalul acestei luni, mai exact până pe 30 aprilie.
”Potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile locale au obligaţia legală să modifice taxele şi impozitele anual, până la 30 aprilie, în funcţie de indicele de inflaţie.
În acest sens, în acord cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti adoptă hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru anul fiscal următor.
Având în vedere faptul că prevederea legală este imperativă, instituţia noastră a pus în dezbatere publică proiectul de impozite şi taxe locale pe anul 2023 care prevede indexarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale cu un coeficient de inflaţie de 5,1%”, potrivit unui comunicat de presă al PMB.
Se pare că acest procent reprezintă rata inflației, conform notei justificative a hotărârii.
„Conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, pentru anul 2021, rata inflaţiei este 5,1%”, se arată în justificarea ce însoțește proiectul de hotărâre adoptat, în ședința de joi, 28 aprilie.
Cu 2,6% au crescut taxele și impozitele în 2022, în București. Potrivit indicelui inflației, în 2021, acestea au fost indexate cu 3,8%, iar în 2020 cu 4,6%.
De menționat că tot în ședința Consiliului General al Municipiului București ar fi trebuit luate în discuție solicitările mai multor primării de Sector care doresc majorarea impozitelor pe autoturisme. Acestea cer ca valorile să crească cu până la 50%. Subiectul nu a fost dezbătut, însă, în această ședință a CGMB.Propunerile Primăriilor de Sector
Se pare că Primăria Sectorului 1 ar fi solicitat majorarea cu 30% la impozite pentru autoturismele care folosesc combustie internă, pentru descurajarea folosirii acestuia și reducerea poluării. Primăria Sector 5 ar fi cerut o majorare cu 50% a impozitului pe mijloacele de transport cu tracțiune mecanică înmatriculate. Taxele urmează să fie stabilite în funcție de capacitatea motorului, pentru fiecare 200 cm3 sau fracțiune, pentru următoarele categorii:
a) motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitate cilindrică de până la 1600cm3;
b) autoturisme cu capacitate cilindrică între 1601 cm3 și 2000 cm3 inclusiv.
La Sectorul 6 s-a dorit acordarea bonificației de 10% pentru plata cu anticipație până la 31 martie a impozitului/taxei pe cladiri, a impozitului/taxei pe teren și a impozitului pe mijloacele de transport datoarate de contribuabili pentu întregul an, doar pentru plățile efectuate online.
O altă cerere a Primăriei Sector 6 a vizat majorarea impozitului pe mijloacele de transport pentru categoria „motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de pînă la 1600 cm3, inclusiv”, cu suma de 12 lei pentru fiecare 200 cm3. Pe de altă parte s-a propus reducerea impozitului în cazul mijloacelor de transport hibride cu 50%.