A fost adjudecat premiu global EVOO pentru ulei de măsline 2022. Măslinul este nativ din zona mediterană. Măslinele sălbatice au fost colectate de triburile din neolitic, din perioada mileniului 8 î.Hr. Originea măslinului este Anatolia sau Grecia Antică.
Un renumit producător de ulei de măsline a câștigat primul loc pentru cel mai bun ulei de măsline din lume. Unde folosim uleiul și la ce este bun
Sakellaropoulos Organic Farms, un apreciat producător de ulei de măsline, a câștigat prestigiosul premiu global EVOO pentru ulei de măsline 2022. Ferma a câștigat tocmai pentru „uleiurile sale de măsline gourmet rafinate”, lansând Grecia pe primul loc în această categorie.
La sfârșitul fiecărui an de recoltă a măslinelor, Asociația Mondială a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vinuri și Băuturi Spirtoase (WAWWJ) colectează și clasifică toate uleiurile de măsline care au fost selectate în cadrul a 32 de concursuri internaționale recunoscute din întreaga lume, pentru gustul și calitatea lor, cu metoda degustării în orb, pe baza regulilor Consiliului Oleicol Internațional.
Acest clasament mondial al uleiului de măsline, numit EVOO World Ranking (EVOOWR), face parte din clasamentul mondial WAWWWJ, creat în 1997.
EVOOWR a examinat 18.312 mostre de ulei de măsline, din 38 de țări producătoare de măsline și, respectiv, 1986 de companii, care se distinseseră deja în cadrul a 32 de concursuri internaționale, de mare prestigiu și de anvergură internațională.
Uleiul de măsline este un ulei vegetal folosit în principal în domeniul culinar, care se extrage din fructele recent recoltate ale măslinului (Olea europaea). Este cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate. Utilizările sale sunt variate, fiind folosit la gătit, în cosmetice, medicamente și săpunuri, iar în trecut era folosit inclusiv și ca ulei de lampă. Este utilizat în toată lumea, dar este în majoritatea cazurilor asociat cu țările mediteraneene, în care producerea sa este o tradiție veche, ce se transmite din generație în generație.
Unde folosim uleiul și la ce este bun
Este considerat un aliment benefic pentru sănătate, deoarece energizează cordul și reduce colesterolul.
Tipuri de ulei:
- uleiul de măsline pur, este un ulei obținut prin rafinare și filtrare chimică rezultând un ulei de o calitate inferioară.
- uleiul de măsline virgin, este produs fără adaos de aditivi alimentari chimici și nu are în compoziție ulei rafinat. Acest ulei are o aciditate mai mică de 2 %, astfel rezultând un gust placut.
- ulei de măsline extravirgin, este un ulei obținut la prima presare a măslinelor, fiind un ulei de o calitate foarte bună, având o aromă bună și cu o aciditate bună. Este un ulei foarte aromat fiind un ulei mai puțin procesat decât cel virgin.
- ulei de măsline presat la rece, este un ulei obținut din a doua presare când se folosește apă călduță și aburi pentru a se putea extrage tot uleiul, astfel căldura din timpul presării absoarbe aroma măslinlor.
- ulei de măsline pomace, ulei de măsline inferior, obținut din ultima presare după obținerea uleiurilor extravirgin și virgin.
Consumul regulat de ulei de măsline aduce beneficii importante pentru sănătate. De exemplu, doar patru linguriţe pe zi fiind îndeajuns pentru a scădea semnificativ riscul de infarct în doar şase săptămâni, potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk.
Noi teste dezvoltate de savanţi au arătat că includerea în mod regulat a uleiului de măsline în alimentaţia zilnică a îmbunătăţit simţitor o serie de indicatori chimici legaţi de boli ale arterelor coronare.
Un studiu condus de Universitatea din Glasgow a confirmat beneficiile pentru sănătate ale unui ingredient-cheie al dietei mediteraneene, mai ales în cazul celor care nu consumă în mod obişnuit ulei de măsline.
Uleiul de măsline conţine grăsimi omega-6, o formă de grăsimi polinesaturate sănătoase, care blochează răspunsul organismului la inflamaţii în cazul unor afecţiuni cronice cum ar fi bolile de inimă şi artrita. El ajută, totodată, la scăderea tensiunii, acolo unde ea este prea mare şi contribuie inclusiv la menţinerea unui echilibru al colesterolului.