Lifestyle

A apărut pâinea din făină de greier. Cât costă și câte insecte se pun într-o franzelă

A apărut pâinea din făină de greier. Cât costă și câte insecte se pun într-o franzelă

În urma unui studiu, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite a explicat de ce insectele sunt cea mai buna solutie pentru viitor. Insectele sunt considerate delicatese si reprezinta o sursa pretioasa de proteine. Oamenii din Africa, Asia si America Latina consuma insecte zilnic. De ce? Pentru că fac parte din dieta lor încă din cele mai vechi timpuri.

În țările vestice, consumul de insecte este privit cu dezgust, însă românii par curajoși. Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași a copt prima pâine din făină de greier. Ei spun că are un gust foarte bun. Deocamdată, pâinea din greieri nu va fi disponibilă pentru populație, fiind doar în starea de testare, potrivit Radio Hit.

70% din greier reprezintă proteine şi vitamine, fier, calciu

Este vorba despre un proiect al Otiliei Cristina Murariu, șef de lucrări, doctor la Universitatea de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.

La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam 3% din ingrediente. Experții spun că greierii au un gust destul de neutru, aşa că nu influenţează prea mult.

Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare şi este mare şi conţinutul de proteine. 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine, fier, calciu.

 

 Cât costă Un kilogram de făină de greier?

„Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și bineînțeles apă și sare. Făina de greier nu conține gluten iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten.

Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii.

Pentru populație nu va fi disponibilă. Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pîine în premieră. Făina este accesibilă. 23 de lei kilogramul. O comandăm din alte țări. Are un gust foarte bun”, a declarat Otilia Cristina Murariu, potrivit antena3.ro.