Nu mai au păduri și nici hrană. Murele lor se vând acum pe marginea străzii, în casolete. Pădurile sunt defrișate și pleacă la nemți sau austrieci și nu numai. Urșii nu au de ales și migrează spre sate, orașe, stațiuni. Ei vor un singur lucru: să mănânce ca să trăiască.
„Izoleta” pentru urși
În prezent există în România peste 10 mii de urși. Ei bântuie satele, orașele, pentru că munții nu le mai oferă nimic. Nici măcar hibernarea nu mai este ce era, timpul de iernare a acestui animal uriaș fiind la jumătate. Insomnia ursului a apărut din același motiv: foamea.
Unii urși sunt umanizați, trăiesc și se plimbă, la propriu, printre oameni. Dar pericolul există pentru că ei atacă din frică, exact ca omul. Vom lua ca exemplu astăzi minunata stațiune Slănic Moldova.
Urșii beau apă din izvoarele unde merg oamenii zilnic. Și apoi mănâncă din gunoaiele care stau în tomberoane. Locatarii de pe strada principală Șefan cel Mare, situată în apropierea intrării în stațiune, aud, pe la 2 noaptea ”MOR, MOR”, zgomote infernale cu tomberoane uriașe răsturnate. Oameni ies la ferestre, strigă în gura mare, țipă, unii fluieră, dar urșii nimic.
Anul trecut era aici o familie de urși cu trei pui, gândiți-vă că au crescut și au pui la rândul lor. Deci, mai mulți urși. Dar a-i împușca nu este o soluție umană, deloc.
Așa s-au gândit și reprezentanții locali când au luat decizia să cumpere o ”izoletă” pentru urși. Mai exact este vorba despre o capcană, în care să intre ursul după mâncare. Capcana se închide și ursul rămâne acolo. Bună idee, minunată. Dar, la final, după ce ursul a fost prins, apare, în sfârșit și întrebarea – ”ok, l-am prins dar acum ce facem cu ursul? unde ducem ursul?”
Pe site-urile oficiale nu apare nici o prevedere în acest sens. Surse apropiate de oamenii legii din stațiunea băcăuană ne-au confirmat această poveste. Dar povestea nu a fost lansată în spațiul public.
Mai în glumă, mai în serios, urșii sunt o realitate. Alerta care anunța prezența urșilor a fost dată în ziua în care Slănicul sărbătorea zilele stațiunii, cu invitați din țară și de peste hotare. În acest timp, urșii se plimbau nestingheriți de zgomotul muzici asurzitoare. Aceasta este partea serioasă. Și urmează gluma din textul de mai sus, care se subînțelege așa: ”stați liniștiți dragi oaspeți ai Slănicului, cei care sunteți la petrecerea din parc. Ceilalți care n-ați ieșit, stați mai departe în case, cu ușile ferecate. Nu vă faceți griji, ursul ”mănâncă” unu, doi polițiști și pleacă acasă, după primul copac care mai este în pădure”. În textul alertei se anunță prezenta ursului la Poliție. Sau s-o fi dus să se predea.
O glumă macabră, dar dacă nu facem nimic peste 20 de ani rămânem tot cu RO-ALERT, o variantă mai îmbunătățită, după ce mai câștigăm vreun proiect european pentru redactarea textului și promovarea lui în online, pentru care, desigur, sunt necesare și câteva sute de laptopuri.
Situația urșilor din România
De asemenea, Petre Gărgarea, șeful Serviciului Cinegetică și salmonicultură din Romsilva, a explicat,cu ceva timp în urmă, modul în care sunt tratați urșii din România: „După evaluarea din 1950, în România erau circa 800 de exemplare de urși, iar în anul 1988 numărul acestora a ajuns la circa 6.000. Având în vedere faptul că, în ultimii 6 ani, nu s-au mai recoltat exemplarele de urși decât în situații extrem de grave – atunci când au produs pagube/daune însemnate gospodăriilor sau au atacat oamenii, numărul acestora a explodat, ajungând la peste 10.000 exemplare de adulți și tineret.“
Populația optimă a speciei urs calculată de cercetători este de circa 4.400 exemplare pentru arealul din România, astfel că, în realitate, la ora actuală numărul acestora este de aproape 3 ori mai mare decât cel optim. Petre Gărgarea a adăugat: „Chiar dacă unii oameni (de obicei din rândul celor situați în afara problemei) consideră că relocarea/mutarea urșilor dintr-o regiune în alta ar rezolva problema, aceasta s-a dovedit a nu fi o soluție viabilă, numărul urșilor rămânând la fel de mare pentru România. Relocarea nu înseamnă decât mutarea problemei dintr-o regiune în alta. Doar controlul numeric al speciei ar putea rezolva problema speciei pentru o perioadă.“
Legea semnată de Iohannis
În urma reexaminării cerute de președintele Klaus Iohannis, Parlamentul a adoptat miercuri, 22 iunie a.c., legea prin care urșii periculoși pot fi împușcați și în afara localităților, nu doar în interiorul acestora.
Soluția pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populației de urs. Ministerul Mediului derulează un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode științifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei”, a scris ministrul Mediului, Tánczos Barna.
Citiți cu atenție, mai întâi dăm bani să numărăm urșii și apoi găsim soluții. Prin urmare, izoleta o soluție bună, dar unde ducem urșii?
Foto: captura video/ video: youtube (o idee)