Social

A ajuns, în sfârșit, și la noi. Terapie revoluționară pentru tratarea cancerului

A ajuns, în sfârșit, și la noi. Terapie revoluționară pentru tratarea cancerului

Mulți bolnavi, diagnosticați cu cancere de sânge, au acum o șansă la viață și în România. Până acum, nu existau șanse de vindecare și mulți bonavi erau, practic, condamnați la moarte.

A ajuns, în sfârșit, și la noi. Terapie revoluționară pentru tratarea cancerului

Una dintre imunoterapiile revoluţionare pentru cancere de sânge, prin care propriul corp este învăţat să distrugă celulele maligne, este acum asigurată gratuit, la Institutul Fundeni din București. Pentru mulţi, salvarea poate veni doar de la un transplant medular. La noi în țară, sunt, însă, prea puţini înscrişi în registrul donatorilor de celule stem.

Pacienţii cu leucemie acută limfoblastică sau cu limfom cu celule mari B, care au epuizat toate tratamentele ,pot fi salvati acum de o terapie cu propriile celule. La doi copii şi un adult s-a folosit deja acest tratament, la Institutul Fundeni.

Despre aceasta a vorbit prof. dr. Alina Tănase, președinta Societăţii Române de Transplant Medular, Institutul Fundeni, la TVR. „Am recoltat limfocitele lui, celulele imune, cele care luptă împotriva cancerului, s-au dus într-un laborator unde acestea au fost modificate să ţintească exact celulele de cancer şi s-au întors sub formă de medicament într-o perfuzie de câţiva mililitri care, în momentul în care sunt infuzate, se lipesc de celulele tumorale şi le distrug”.

În același timp, Cezar Irimia, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer „speră ca această terapie să fie extinsă şi la alte forme de cancer hematologic”.

Tratamentul costă 350 de mii euro, iar CNAS asigură, anul acesta, fonduri pentru 20 de pacienţi care, altfel, ar muri. Sunt însă mult mai mulţi bolnavi cu cancere de sânge pentru care salvarea poate fi transplantul medular de la donatori neînrudiţi.

În altă ordine de idei, dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice povestește că  „au fost câţiva dintre pacienţi care nu ştiau că au hepatite cronice cu dezechilibre hepatice mari, s-a descoperit în perioada de evaluare medicală, sau boli autoimune”.  Și a folosit drept exemplu o situaţie mai critică, când era un singur donator. ”În timpul evaluării medicale a fost identificat cu leucemie. Nu era din România”.

Medicii anunță că persoanele, care au între 18 şi 45 de ani, şi sunt perfect sănătoşi pot salva vieţi dacă se înscriu în registrul naţional al donatorilor.

Ce este CAR-T

CAR-T reprezintă o schimbare radicală față de toate formele de tratament existente până în prezent, având potențialul de a vindeca afecțiuni pentru care variantele de tratament clasice erau epuizate.

Reprogramarea celulelor sistemului imun a deschis o nouă etapă în oncologie, odată cu succesul terapiilor celulare CAR-T, care sunt considerate cel mai înalt grad posibil de personalizare a tratamentului oncologic. Această terapie genică, terapie celulară și imunoterapie, așa cum o definesc experții ASCO, presupune modificarea genetică a limfocitelor T ale pacientului și reintroducerea lor în organism.

România este unul dintre statele UE unde nu a fost, până acum, posibilă administrarea terapiilor celulare CAR-T. Până acum, au existat multiple provocări cu privire la accesul pacienților la aceste terapii, de la procesul complex de fabricație, până la rambursarea acestor tratamente inovatoare.

Carta Albă a terapiilor celulare 2020 a fost lansată la mijlocul lunii noiembrie 2020, în cadrul unui eveniment online – Terapiile celulare CAR-T în sistemul de sănătate din România – organizat de către Centrul pentru Inovație în Medicină, cu participarea specialiștilor români, politicieni cu funcții responsabile pentru demararea noului tratament revoluționar. Moderatorul evenimentului a fost Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină.

Prin povara pe care o aduce la nivel mondial și european, cancerul reprezintă o prioritate la nivelul Uniunii Europene. Pe 4 februarie 2020 a fost lansată dezbaterea publică privind Planul European de Cancer. Acesta a reprezentat la vremea respectivă o oportunitate fără precedent în încercarea de uniformizare a accesului la servicii medicale și terapii oncologice inovatoare. De asemenea, în cadrul Horizon Europe, una dintre cele 5 misiuni prioritare este reprezentată de cancer, cu scopul de a crește rata de supraviețuite la 75% până în 2030.

Foto: pixabay