Întreaga lună septembrie a fost o adevărată loterie privind majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Pe principiul cine dă mai mult, până astăzi când premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a stabilit o limită. Nu mai mult de 11 la sută.
Nicolae Ciucă a ales: Pensiile nu vor crește cu mai mult de 11% de la 1 ianuarie 2023. Premierul anunţase că are trei variante
„Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat,” a declarat Nicolae Ciucă la finalul ședinței conducerii PNL.
Întrebat despre eliminarea pensiilor speciale, premierul a răspuns că nu a fost luată o decizie, pentru că cifrele sunt încă verificate la Ministerul Muncii.
„Nu am finalizat acest proces pentru că în continuare la Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunere concretă pe cifre, ca să nu vorbim despre tot felul de ipoteze care în final nu fac altceva decât induc așteptări și amăgire ulterior când nu se pot realiza”.
Deşi le-a interzis partenerilor de guvernare să mai ofere cifre, întrucât creează aşteptări în rândul pensionarilor, Nicolae Ciucă susține că pe masa Guvernului sunt mai multe ipoteze privind procentul cu care vor fi mărite pensiile începând cu 1 ianuarie 2023.
„Nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări”
Întrebat săptămâna trecută, cu cât ar putea fi majorate pensiile, în contextul în care diverşi politicieni vin în față cu procente diferite, premierul Nicolae Ciucă a explicat că există mai multe ipoteze în acest sens.
„Tocmai aici apare partea care nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări, pentru că şi aşa sunt destul de necăjiţi şi aşa au problemele pe care le ştim cu toţii. Eu îmi păstrez partea de responsabilitate. Îmi doresc foarte mult, ca prim ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili. Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a declarat Nicolae Ciucă într-un interviu difuzat, marţi seară, de Antena 3.
La guvernare sau în opoziţie, partidele se joacă cu pensiile românilor
Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit news TV că există din partea tuturor partidelor care fac parte din coaliţie intenţia de a majora pensiile.
Partidele au dat startul promisiunilor privind procentul cu care vor crește pensiile, fiind avansate procente tot mai mari.
În timp ce PSD insistă că pensiile pot fi mărite cu 10%, liberalul Rareș Bogdan susține că cifra este prea mică, iar într-un context favorabil al proiecțiilor bugetare, propunerea să fie de 16%. De altfel, eurodeputatul a susținut că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ar trebui să demisioneze, dacă nu găsește resurse privind o creștere consistentă.
În același timp, Florin Cîțu, fost lider al PNL și economist de profesie, susține că pensiile ar putea crește cu 15%, iar majorarea se poate aplica și fără creșterea procentului din PIB pentru pensii, stabilit în PNRR (9,4%), însă este nevoie ca Guvernul să dea drumul la reforme.
Forța Dreptei a lui Ludovic Orban vrea o creştere cu până la 18%
Forța Dreptei a depus un proiect care prevede majorarea pensiilor cu procentul inflației din luna precedentă proiecției bugetare. Astfel, potrivit liderului formațiunii, pensiile ar putea crește cu până la 18%.
„Bugetul are bani, a înregistrat creșteri de încasări pe care nici măcar Ministerul Finanțelor nu le-a prevăzut”, a explicat Ludovic Orban, într-un interviu la RFI.
Pe de altă parte, ultimele date referitoare la inflație arătau că aceasta a ajuns la 15,3% în luna august, iar predicțiile optimiste ale economiștilor este că aceasta va fi în decembrie 13%. Iar proiectul de buget ar trebui să fie discutat în Guvern în octombrie, pentru a fi dat votul în noiembrie.
Nu sunt la guvernare, deci USR și PMP plusează mai mult
Și mai mult plusează Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene din partea USR, care a negociat PNRR. USR-istul a explicat într-un mesaj pe Facebook faptul că Guvernul poate mări pensiile și cu 27%, dacă vrea.