La cei 68 de ani ai săi, actorul apărea mai puțin pe ecrane, dar avea în spate o carieră imensă în teatru și film și era profesor universitar. Anunțul a fost făcut de Casa de Producție a Televiziunii Române.
A murit actorul Doru Ana. “Doar moartea mă poate opri să urc pe scenă”
În ultimii patru ani, Doru Ana a putut fi văzut la tv, pentru că l-a interpretat pe Traian Dincă în „Adela“, serialul care rulează acum la Antena 1, și pe Dan Lăzărescu, din serialul anterior, „Fructul oprit“, ambele produse și regizate de Ruxandra Ion.
Doru Ana avea peste 40 de roluri jucate în film („4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“, „Serviciul omoruri“, „Nunta mută“, „Medalia de onoare“,„Francesca“, „După dealuri“, „O nouă viață“, „Umbre“, „Palatul pionierilor“, „La drum cu tata“, „Fructul oprit“, „Căutătorul de vânt“) și 80 în teatru.
Tragedia vieții lui. Și-a pierdut fetița într-o zi de 1 ianuarie
Puțină lume știe că, în urmă cu 30 de ani, Doru Ana a trăit o mare tragedie: și-a pierdut fetița, pe Măriuca, lovită de o mașină, la doar 7 ani.
“Mi-a murit un copil, o fetiță. La 7 ani jumate, a călcat-o mașina pe Podul Grant pe 1 ianuarie. Cred că îți dai seama ce au însemnat primii ani de după moartea ei. Toată lumea ‘la mulți ani – la mulți ani’, noi făceam parastase că ni s-a prăpădit copilul. Asta s-a întâmplat în ’95”, a mărturisit actorul în cadrul unui interviu acordat Mirelei Voicu, pentru emisiunea „Voi cu Voicu“.
Ca actor, am obligaţia de a aduce bucurie spectatorilor, pentru că sunt invitaţii mei, în casa mea – teatrul
Născut pe 28 februarie 1954, Doru Ana a absolvit I.A.T.C. în 1980 la clasa profesorilor universitari Olga Tudorache și Florin Zamfirescu. Activitatea sa teatrală s-a desfășurat pe scenele teatrelor Bulandra, Comedie, Național, Creangă, sau în numeroase teatre din țară, la Brașov, Sibiu sau Ploiești. La rândul său, era profesor universitar, fiind foarte regretat de studenții lui.
“Atâta timp cât mă consider actor sau regizor, trebuie să urc pe scenă, să ţin spectacole, nu doar din pasiune pentru meserie, ci şi din respect pentru spectatorii care plătesc bilete, indiferent dacă în sală sunt doi, 20 sau 2000 de oameni. Doar moartea mă poate opri să urc pe scenă să susţin un spectacol. Ca actor, am obligaţia de a aduce bucurie spectatorilor, pentru că sunt invitaţii mei, în casa mea – teatrul, invitându-i în primul rând prin anunţurile de pe afişele de la intrare. Asta este menirea noastră, a artiştilor de teatru. Spectatorii nu trebuie să ştie că noi avem probleme personale şi în nici un caz nu trebuie să le transferăm asupra lor în timpul reprezentaţiilor”.