Actual International

Bulgaria, aruncată într-o nouă criză politică. Guvernul proeuropean a fost dat jos prin moțiune de cenzură

Bulgaria, aruncată într-o nouă criză politică. Guvernul proeuropean a fost dat jos prin moțiune de cenzură
FOTO: ANTENA 3

Guvernul bulgar condus de premierul Kiril Petkov a căzut, miercuri, după prima moțiune de cenzură reușită din istoria recentă a Bulgariei, relatează novinite.com. Bulgaria se află, așadar, în plină criză politică, după ce coaliția guvernamentală s-a destrămat.

Bulgaria, aruncată într-o nouă criză politică. Guvernul proeuropean a fost dat jos prin moțiune de cenzură

Rezultatul moțiunii aruncă ţara într-o nouă criză politică, în condițiile în care, anul trecut, au avut loc trei runde de alegeri.

Guvernul lui Petkov a picat în Parlament la o distanță de numai 6 luni de când partidul său, „Noi continuăm schimbarea”, a ajuns la putere. Premierul demis este cunoscut pentru abordarea sa reformistă, angajamentul de a lupta împotriva corupției și poziția fermă anti-Rusia. Petkov a fost ales pe baza promisiunilor sale de a introduce reforme în Bulgaria, țara considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană.

Moțiunea de cezură a fost inițiată de GERB. Argumentul celui mai mare grup de opoziție a fost „eșecul guvernului în politica financiară a țării”.

Absolvent al universităţii americane Harvard, Kiril Petkov, fost ministru al economiei, a fondat partidul de centru „Continuăm Schimbarea”, cu o platformă anticorupție, cu două luni înaintea alegerilor și a câştigat surprinzător scrutinul din 14 noiembrie 2021, cu 25,7% din voturi.

Potrivit informaţiilor novinite.com, Guvernul este pregătit să demisioneze. Președintele trebuie să înceapă consultările cu partidele din Adunarea Națională.

Urmează prezentarea primului mandat de anchetă pentru cea mai mare forță politică – „Noi continuăm schimbarea” şi au la  dispoziție 7 zile pentru a aduna o majoritate.

În cazul în care mandatul este returnat, șeful statului nu are din nou un termen stabilit pentru consultări.

Cel de-al doilea partid care va primi un mandat – în acest caz GERB, va avea, de asemenea, tot 7 zile pentru a face o majoritate. Dacă vor returna mandatul, președintele Radev va avea la dispoziție 7 zile pentru a alege cel de-al treilea partid pentru a încerca să formeze un cabinet.

Când posibilitățile sunt epuizate, se numește un guvern interimar. Până atunci, guvernul demisionar va conduce țara. Având în vedere procedurile, experții estimează că alegerile anticipate ar putea avea loc cel mai devreme în luna august, dar, din cauza vacanţelor, se așteaptă ca votul să fie programat pentru septembrie sau octombrie.