Azi, în România, a fost confirmat un nou caz de variola maimuței. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani din Cluj. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 20 de pacienți.
Majoritatea cazurilor de variola maimuţei au fost transmise prin contact sexual, arată un studiu amplu publicat în New England Journal of Medicine. Cei mai mulți sunt bărbați homosexuali, scrie AFP.
95% din cazurile de variola maimuței sunt transmise prin activitate sexuală
Cercetarea s-a desfășurat timp de două luni, în perioada aprilie-iunie, și a cuprins peste 520 de persoane infectate din 16 ţări, respectiv Canada, SUA, Europa. Studiul a concluzionat că 95% de infecții au survenit în urma unui contact sexual.
„Este important să subliniem că variola maimuţei nu este o infecţie cu transmitere sexuală în sensul tradiţional al termenului; ea poate fi contractată prin orice contact fizic apropiat cu o persoană infectată. Dar cercetarea noastră sugerează că cea mai mare parte a transmiterii de până acum este legată de activitatea sexuală”, a explicat autorul principal al studiului, John Thornhill.
Totodată, 98% dintre cazurile studiate au fost bărbaţi homosexuali sau bisexuali, iar vârsta medie de 38 de ani. 41% dintre aceștia erau infectaţi cu HIV, majoritatea aflându-se sub tratament. Cele mai multe infecții au fost ușoare și nu s-a înregistrat niciun dedces la cazurile analizate. 13% au fost spitalizați din cauza durerii în regiunea anorectală sau a infecţiilor cutanate, dar ulterior nu au fost observate complicaţii grave. Simptomele observate diferă însă de cele reperate de obicei în ţările africane.
„Cu toate acestea, munca noastră sugerează că cele mai multe transmisii de până acum au fost legate de activitatea sexuală – în principal, dar nu exclusiv, în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați”, a adăugat el.
„Acest studiu de cercetare ne mărește înțelegerea modului și a grupurilor în care se răspândește, ceea ce va ajuta la identificarea rapidă a cazurilor noi și ne va permite să oferim strategii de prevenire.”
Deși activitatea sexuală s-a aflat în spatele majorității cazurilor, cercetătorii au subliniat într-o declarație că virusul se poate răspândi prin orice contact fizic apropiat, cum ar fi picăturile respiratorii și eventual prin îmbrăcăminte și alte suprafețe.
Mulți dintre cei infectați au prezentat simptome care nu erau asociate anterior cu variola maimuței, inclusiv leziuni unice genitale și răni pe gură sau anus.
Acestea sunt similare cu cele ale infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) și ar putea duce la un diagnostic greșit, au spus autorii.
„Majoritatea cazurilor au fost ușoare și autolimitate și nu au existat decese. Deși 13% dintre persoane au fost internate într-un spital, nu au fost raportate complicații grave la majoritatea celor internați.”
Perioada de incubație a fost de 7 zile la 23 de persoane infectate, însă aceasta poate varia între 3 – 20 de zile.
Erupțiile cutanate sunt concentrate în anumite zone. La 95% dintre cazurile studiate au fost prezente leziuni, iar la 73% din persoane se aflau in zona genital-anală. Majoritatea aveau sub 10 leziuni.
Totodată, studiul atrage atenția asupra faptului că este posibil să se pună diagnostic greșit, de infecție cu transmitere sexuală.