90 de ani de AMZA PELLEA. Astăzi, 7 Aprilie, se împlinesc 90 ani de la nașterea lui Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori de teatru şi film ai României. La numai 52 de ani, marele actor se stinge din viață, fiind răpus de o boală incurabilă.
Fiica regretatului actor, Oana Pellea, a transmis un mesaj emoționant astăzi, în ziua în care tatăl său ar fi împlinit 90 de primăveri.
„Ai venit pe pământ acum 90 de ani intr o superba zi de 7 Aprilie.
Ai venit să aduci bucurie oamenilor!
Am fost 21 de ani împreună și 38 de ani…tot împreună dar…despărțiți de oglinda timpului…
Ai spus: “Timpul sterge… Da, dar el stie sa pastreze – ca nimeni altul – ceea ce nu trebuie pierdut… “
Ai dreptate.
Timpul nu a șters nimic din iubirea noastră și din dorul de tine…care ma arde de 38 de ani…zi de zi!
La mulți ani in amintirea celor care te iubesc!
Te iubesc dintotdeauna pentru totdeauna …dar asta o știi
Ce frumos îți sprijini obrazul de Lumină…”, a scris Oana Pellea pe Facebook.
Cine a fost Amza Pellea
90 de ani de AMZA PELLEA. Amza Pellea s-a născut la 7 aprilie 1931, la Băilești, judeţul Dolj, într-o familie cu cinci copii, iar tatăl său care purta acelaşi nume, era directorul cooperativei „Munca Noastră” din Băilești.
În anul 1958 a cunoscut-o, la Craiova, pe Domnica Policrat, cu care s-a căsătorit, din dragostea lor născându-se, la 29 ianuarie 1962, Oana Pellea, ajunsă şi ea o actriţă de mare succes, un talent absolut remarcabil al scenei.
Amza Pellea s-a făcut cunoscut cu rolurile din „Neamul Șoimăreștilor” – în 1965, „Haiducii” – în 1966, „Mihai Viteazul” – în 1971, „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” – în 1972, „Ciprian Porumbescu” – în 1973, „Ecaterina Teodoroiu” – în 1978, „Nea Mărin miliardar” – în 1979 sau „Cucerirea Angliei” – în 1982.
Marele actor este cunoscut și prin rolurile pe care le-a avut în televiziune, care i-a adus popularitatea la cele mai înalte cote. Era nelipsit din programele de Revelion, cu personajul său celebru – “Nea Mărin”, dar a încântat şi în alte emisiuni de divertisment, în care nu se sfia să producă scheciuri cu aluzie la regimul comunist, care au ajutat într-o anumită măsură oamenii să treacă mai uşor peste anii negri ai dictaturii.