Actual

8 septembrie, termenul Instanţei Supreme pentru depunerea pledoariilor finale în procesul Ioanei Băsescu şi Elena Udrea

8 septembrie, termenul Instanţei Supreme pentru depunerea pledoariilor finale  în procesul Ioanei Băsescu şi Elena Udrea

Instanța Supremă a dat termen pentru data de 8 septembrie pentru depunerea pledoariilor finale și dezbatere în procesul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost condamnate la închisoare cu executare. Decizia a fost anunțată la termenul de ieri, la care fostul ministru nu a fost prezent.

8 septembrie, termenul Instanţei Supreme pentru depunerea pledoariilor finale în procesul Ioanei Băsescu şi Elena Udrea

Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României Traian Băsescu s-a prezentat, joi, însoțită de avocatul său, la sediul instanței supreme în dosarul de corupție privind modalitatea de finanțare a campaniei prezidențiale din anul 2009 a tatălui său, în care a primit în primă fază o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.

După ce Elena Udrea a fost condamnată în dosarul „Gala Bute”, Traian Băsescu mărturisea că se teme pentru fiica sa, Ioana.  Fostul președinte a spus că Ioana, fiica sa cea mare, este în pericol să fie condamnată.

„Mă aștept la orice. Mă aștept la ce e mai rău, nu mă aștept la nimic bun, pentru orice mediocru din orice sistem. (…) Nu mă aștept ca cei din procesul în care este și fiica mea să aibă îndreptare către lege. Mă aștept să aibă îndreptare către numele Băsescu”, a spus Traian Băsescu.

Fiica președintelui și Elena Udrea au șanse să nu fie condamnate

Elena Udrea și Ioana Băsescu vor afla la termenul următor dacă merg la închisoare în dosarul campaniei electorale din 2009. Ele s-ar putea, însă, să scape de dosar. Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat, joi, neconstituțional un articol important ce ar putea duce la achitarea lor.

„Este vorba despre articolul 155 din Codul Penal, care prevedea întreruperea prescripției termenului răspunderii penale, în situația în care se întocmeau noi acte de urmărire penală. Deci dacă fapta a fost comisă în 2010 și a început urmărirea penală în 2012, termenul de prescripție să zicem că este de 10 ani, în 2020 s-ar fi împlinit termenul de prescripție”

„Ca să nu se împlinească termenul de prescripție, procurorul mai făcea o cerere, o plângere, o audiere a unui martor și începea să curgă un nou termen de prescripție. Deci fiecare act întrerupea urmărirea penală și începea să curgă un nou termen de prescripție. Acum lucrul acesta nu mai este posibil”, a explicat fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, pentru DC News.