25 octombrie, ziua în care sunt rememorate și omagiate faptele de arme ale ostașilor, precum și efortul și sacrificiile lor pentru independența și suveranitatea României.
Armata României a contribuit la marea victorie din 9 Mai 1945
„În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa”, se arată într-un mesaj al MApN, scris pe pagina oficială de facebook.
Marți, 25 octombrie 2022, Ziua Armatei României va fi sărbătorită în bazele internaționale în care se află militari români, dar și în garnizoanele din țară.De exemplu, la Sinaia și Carei au loc evenimente asemănătoare cu cele din Capitală.
Ziua Armatei României, zi cu semnificație istorică
Prin această zi sunt rememorate și omagiate faptele de arme ale ostașilor, precum și efortul și sacrificiile lor pentru independența și suveranitatea României.
Cum va fi sărbătorită Ziua Armatei României azi, 25 octombrie 2022
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române, vor survola următoarele localități:
- București,
- Comana,
- Călărași,
- Slobozia,
- Fetești,
- Baia Mare,
- Câmpia Turzii,
- Târgu Neamț,
- Bacău,
- Iași,
- Rușavățu-Muscel,
- Buzău.
Cei care lucrează în cadrul armatei vor participa la ceremonii militare și vor depune coroane cu flori în cinstea celor care au luptat.
Ziua Armatei României la Târgu Mureș
La Târgu Mureș se vor desfășura o serie de activități, iar despre acestea a vorbit detaliat, într-un interviu acordat Radio Târgu Mureș, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, maior Alexandru Ivanov.
Astfel, potrivit lui Alexandru Ivanov, “la ora 12:00, în Piaţa Teatrului, va putea fi vizitată o expoziţie de tehnică militară, armament şi aparatură, specifice luptătorilor din Forţele pentru Operaţii Speciale”.
Iar începând cu ora 14:00, în Piaţa Victoriei, în fața Palatului Administrativ al Prefecturii, se va desfășura o ceremonie militară şi religioasă.
”Aceasta va debuta cu acordarea onorului comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, va fi intonat Imnul Național al României și dacă condițiile meteo ne vor permite, se va executa o parașutare cu drapelul național al României. În memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă, vor fi depuse coroane și jerbe de flori la ”Monumentul Ostașului Român”. Îi vom avea și de această dată alături de noi, pe colegii din Ministerul Afacerilor Interne, respectiv jandarmii, polițiștii și pompierii mureșeni, cu care vom constitui o gardă de onoare mixtă. Pe timpul ceremoniei, o formație de aeronave aparținând Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii va survola Piața Victoriei, acordând astfel onorul, din înaltul cerului, tuturor celor prezenți la eveniment”, a informat maior Alexandru Ivanof, reprezentant al Garnizoanei Târgu Mureș.
La Târgu Mureș, ceremonia se va încheia cu defilarea gărzii de onoare și a tehnicii militare din dotarea structurilor de forțe pentru operații speciale din Garnizoană.
Ziua Armatei României la București
La Bucureşti, în prima parte a zilei va avea loc o ceremonie militară și religioasă la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul „Carol I”, iar seara va avea loc retragerea cu torțe, de la Palatul Cercului Militar Național, până la sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, de pe Bulevardul Timișoara.
Programul orar al evenimentelor desfășurate de Ziua Armatei în Capitală este următorul:
- Ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii și survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
- Ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”) – ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.
- Ora 13.00, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va fi vernisată expoziția temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922”, care marchează Centenarul acestui eveniment, ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după sfârșitul Primului Război Mondial și, prin care, suveranii Românei deveneau Regele și Regina tuturor românilor.
- Ora 19.00, retragere cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei,B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
Restricții de trafic în București la 25 octombrie 2022
Pentru derularea activităților din data de 25 octombrie 2022, în București, vor fi restricții de trafic pe străzile din jurul Cercului Național Militar, potrivit celor transmise de Brigada Poliției Rutiere, conform RADOR.
În a doua parte a zilei, circulația va fi restricționată între orele 18:00-20:00 pe strada Constantin Mille.
Pe Calea Victoriei, traficul va fi oprit pe benzile întâi și a doua timp de o oră, începând cu 18:50, iar după ora 19:00 se va circula restricționat pe banda întâi, pe traseul Bulevardul Elisabeta – Bulevardul Timișoara, până la ora 22:00.
Brigada Rutieră recomandă șoferilor să circule cu prudență, să păstreze distanța de siguranță și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri.