Potrivit unei noi propuneri a Ministerului Muncii, începând cu 1 august, valoarea tichetelor de masă ar putea fi majorată de la 30 de lei, cât este în prezent, la 35 de lei. Ceea ce înseamnă că având în vedere faptul că se oferă un tichet/ zi lucrată, românii ar putea primi 735 de lei lunar.
De asemenea, există posibilitatea ca valoarea tichetelor de masă să crească la 40 de lei de la 1 ianuarie 2024.
Valoarea tichetelor de masă crește
Liberalizarea prețurilor la energie, o politică implementată la nivel internațional și european care a dus la scumpirea benzinei, energiei electrice și a altor bunuri de consum, a avut un impact negativ semnificativ asupra puterii de cumpărare și a nivelului de trai al persoanelor fizice. În aceste condiții, un impuls financiar era absolut necesar.
„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.
Având în vedere că Ucraina este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de cereale către Uniunea Europeană, conflictul actual din această țară are, de asemenea, un efect negativ asupra costului produselor de consum. Odată cu începerea conflictului, importurile din această națiune au scăzut semnificativ, iar efectul asupra prețurilor bunurilor de consum nu poate fi neglijat.
„Prin lipsa adoptării unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”, mai scrie în document, conform hotnews.ro.
Doar unii români vor beneficia de noua măsură
Din păcate, nu toți lucrătorii vor putea beneficia de această expansiune economică.
Valoarea crescută a voucherelor nu garantează că sectorul privat va oferi aceste avantaje lucrătorilor săi. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că întreprinderile nu sunt obligate prin lege să mărească valoarea bonurilor de masă.
Starea economică instabilă a națiunii este al doilea factor care face ca acest lucru să fie o provocare. Potrivit antena3.ro, mai multe afaceri au întâmpinat dificultăți financiare din cauza creșterii recente a prețurilor și au probleme în menținerea angajaților.