Toamna, ciupercile, retetele de ciorba, tocanita, cremele, leguminoasele, sau salatele calde sunt unele dintre cele mai recurente delicii gastronomice. Dacă vrei să îți ții greutatea sub control și, în același timp, să previi bolile și infecțiile, acestea sunt câteva dintre alimentele de sezon pe care ar trebui să le consumi.
Cheia în echilibrarea aportului de calorii constă în creșterea produselor proaspete din fiecare fel de mâncare, în special legume și fructe de sezon, mizând pe proteinele slabe, semințele și cerealele integrale, evitându-le pe cele ultraprocesate și mizând pe grăsimile sănătoase precum uleiul de măsline.
O recomandare a specialiștilor este să umpleți jumătate din farfurie cu fructe și legume de sezon.
În acest sens, o meta-analiză publicată în noiembrie 2018 în The American Journal of Clinical Nutrition a evidențiat unele produse de bază de toamnă precum perele, merele, legumele și varza de Bruxelles, precum și legumele cu frunze verzi și citricele, ca fiind deosebit de benefice pentru sănătate.
Consumul acestor produse de toamnă a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și deces din toate cauzele.
Scoate lista de cumpărături și notează următoarele ingrediente pe care organismul tău le va aprecia atât de mult.
Dovleac
Dovleacul este un aliment de bază de toamnă plin de beneficii pentru sănătate, nutrienți esențiali și fibre.
Conținutul său scăzut de calorii, prezența fibrelor și cantitatea sa mare de apă, vă ajută să vă reglați greutatea, evitând gustarea excesivă între mese.
Merele
Merele sunt un fruct esențial pentru a slăbi. Au grijă de sistemul digestiv și oferă organismului tău aportul de vitamine de care ai atât de mult nevoie.
Potrivit Everyday Health, un măr mare cu coajă are 5,4 grame de fibre, sau 19% din valoarea zilnică de care ai nevoie.
Varza de Bruxelles (și alți veri primari)
Legumele crucifere ar trebui să fie o parte esențială a dietei de toamnă pentru a pierde în greutate și a vă menține apărarea sănătoasă. Familia include broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, kale, rucola, napi, etc.
Dovlecel
Este versatil, delicios și susține numeroase preparate culinare – îl puteți transforma în paste keto, salate marinate, legume la grătar, dovlecei umpluți la cuptor, pateuri de legume și multe altele.
Cartof dulce
Dulce și colorată, această legumă cu amidon este sățioasă și este mai bogată în anumite vitamine și minerale decât cartoful alb. Potrivit USDA, 100 de grame de cartofi dulci furnizează 17 grame de carbohidrați și 764 de micrograme de vitamina A, ceea ce este echivalent cu 85% din cantitatea zilnică recomandată.
Pere
La fel ca merele, perele sunt pline de fibre și au un conținut scăzut de calorii: o peră medie are 5,5 grame de fibre, aproximativ 20% din doza zilnică recomandată și doar 101 de calorii.
Ciuperci
Ciupercile, de sezon in aceste luni de toamna, sunt alimente ideale pentru sanatatea ta: actioneaza ca un prebiotic pentru microbiota intestinala, previn deteriorarea cognitiva, imbunatatesc sistemul imunitar si reduc colesterolul.