Una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie, este o zi plină de tradiții și superstiții, de care românii țin cont cu sfințenie.
Câte zile trebuie să beți agheasmă de la Bobotează
Agheasma Mare care se sfințește de preți prin chemarea Duhului Sfânt are o putere deosebită și se spune că nu se strică niciodată. Sfinții părinți spun că apa sfințită de Bobotează trebuie să fie consumată doar opt zile, între 6-14 ianuarie, de orice credincios.
În această zi, preoții aruncă o cruce în apă, urmând ca mai mulți bărbați să se arunce după aceasta. Cine reușește să o aducă înapoi, se spune că avea noroc tot anul. În vechime, cine aducea cruce la mal primea și multe daruri de la domnitorul țării.
Iordănitul femeilor
Din cele mai vechi timpuri s-a păstrat și obiceiul numit Iordănitul femeilor. Și în trecut, dar și acum în multe dintre sate, femeile se adună în grupuri acasă la una dintre ele și aduc preparate culinare diverse, dar și băutură.
După ce mănâncă, cântă și joacă toată noaptea. Dimineață, femeile ies pe stradă și iau bărbații pe care-i văd, îi duc la rău și îi amenință că-i va arunca în apă. În unele locuri, fetele căsătorite sunt udate cu apă din fântână sau din râu.
Ritual pentru aflarea sortitului
O veche tradiție spune că în noaptea de Bobotează fetele necăsătorite își pot visa și ursitul. Ele leagă pe inelar un fir roșu de mătase, iar o ramură de busuioc o vor pune sub pernă. În ziua de Bobotează și cea a Sfântului Ioan, pe 7 ianuarie, nimeni nu are voie să spele rufe, să lucreze, să măture, să calce sau să facă treabă în gospodărie.
Potrivit unei vechi superstiții, e bine ca rufele să nu fie spălate timp de nouă zile după Bobotează. Bătrânii spun că în ziua de 6 ianuarie se prind farmecele și descântecele și se fac procorori despre noul an.