Actual Lifestyle

55 de bărbați ținuți în scalvie pe un șantier din Anvers a făcut Guvernul belgian să ia măsuri imediate

55 de bărbați ținuți în scalvie pe un șantier din Anvers a făcut Guvernul belgian să ia măsuri imediate

Greu de crezut că există sclavie în zilele noastre, dar iată că este, doar că într-o formă modernă, ”cosmetizată”. Faptul că unii oameni sunt folosiți, la propriu, de alți oameni, este inimaginabil.

După ce au descoperit 55 de cazuri de sclavie într-un singur loc, guvernul belgian a înființat un site pentru a ajuta victimele

Grupul de sclavie modernă, descoperit pe un șantier din Belgia, a contrariat o lume întreagă. Iar oficialii belgieni au luat măsuri imediate.

O anchetă de amploare a fost demarată de Parchetul din Anvers după descoperirea a 55 de lucrători originari din Filipine şi Bangladesh care munceau în condiţii de sclavie modernă pe un şantier de construcţii din oraşul-port belgian.

Investigațiile sunt efectuate de o secție a parchetului specializată în infracţiuni de muncă. Aceasta a confirmat că în prezent „55 de potenţiale victime” urmează să fie audiate.

Un număr atât de mare de persoane exploatate la un singur loc de muncă este fără precedent în Belgia, potrivit centrului Payoke, asociaţie specializată pe asistarea victimelor traficului de persoane.

Bărbaţii lucrau în portul Anvers ca sudori şi instalatori de ţevi, a menţionat un purtător de cuvânt al parchetului, fără a preciza numele companiei implicate.

Potrivit presei locale, aceştia erau plasaţi sub autoritatea unei firme subcontractante a producătorului de chimicale Borealis din Beveren, în apropiere de Anvers.

Ce înseamnă sclavie modernă

Această sclavie modernă înseamnă plată insuficientă, la limita subzistenței. Și cu puțini bani, așa au trăit acești oameni o bună bucată de vreme.

Cei 55 sunt în majoritate filipinezi, iar acum circa două săptămâni, nu au mai rezistat și unii dintre ei s-au plâns la consulatul Filipinelor din Anvers, în legătură cu situaţia tragică în care se află, a relatat directorul Payoke pentru AFP.

Muncitorii „primeau între doi şi patru euro pe o oră de muncă, adică în jur de 600 de euro pe lună. Este clar că se aflau într-o situaţie foarte precară”, a spus Klaus Vanhoutte, directorul unuia dintre cele trei centre din Belgia ce oferă găzduire victimelor sclaviei moderne.

Măsuri imediate luate de Guvern

Ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, a amintit că în Belgia există „23.000 de persoane victime ale exploatării sau sclaviei moderne”, conform Indicelui global al sclaviei publicat anual de organizaţia nonguvernamentală Walk Free Foundation.

Pentru a lupta împotriva acestui flagel, guvernul belgian a anunţat luni lansarea site-ului www.stoptraite.be, prezentat ca punct de contact unic ce le permite victimelor să găsească ajutor în diferite situaţii – exploatare sexuală, exploatare prin muncă, criminalitate forţată, prelevare de organe și alte nedreptăți asemănătoare.

Oficialii belgieni spun ce fac ei, în trei dintre pașii care trebuie urmați, intrând pe site-ul oficial, nou înființat:

Vă ascultăm: Vom evalua împreună cu dumneavoastră situația și nevoile dumneavoastră. În cazul în care considerăm că ați putea fi o victimă a traficului de persoane, vă vom invita la unul dintre cele 3 centre specializate pentru a afla mai multe despre situația dumneavoastră. În cazul în care considerăm că situația dvs. nu reprezintă trafic de persoane, vom face tot posibilul să găsim o organizație mai potrivită pentru a vă ajuta.

Vorbim cu tine: În timpul întâlnirii de la birourile noastre, vom discuta cu dumneavoastră mai în detaliu. În cazul în care devine clar că sunteți o potențială victimă a traficului de persoane, vă vom explica în detaliu toate drepturile dumneavoastră, sprijinul disponibil și procedura de ajutor și protecție pentru victimele traficului de persoane în Belgia.

Vă oferim sprijin: Veți avea apoi posibilitatea de a face ceea ce doriți: puteți accepta oferta noastră și puteți accesa procedura de sprijin și protecție, dar puteți, de asemenea, alege să nu o faceți. În acest caz, vom face tot posibilul pentru a găsi o altă organizație care să vă ofere tipul de sprijin pe care îl căutați.

Rețeaua avea un traseu bine stabilit

În spatele acestor muncitori se află și de acestă dată o întreagă rețea, care le asigură acestora toată documentația necesară, inclusiv permisul de muncă.

Reţeaua care îi exploatează pe aceşti lucrători asiatici îi duce prin mai multe ţări europene, cu permise de muncă eliberate în Ungaria şi Polonia. Unii dintre ei au lucrat deja în Germania şi un grup se pregăteau să plece în Grecia, a mai spus Vanhoutte.

Acest dosar „nu este decât vârful aisbergului”, a ținut să menționeze ministrul justiţiei, Vincent Van Quickenborne, citat de agenţia de presă Belga.

Foto: EVZ