Întrucât a încălcat restricțiile COVID, un bărbat din Beijing a trimis în carantină 5.000 de persoane
„Plimbările” bărbatului, care ulterior a fost testat pozitiv, vin în contextul în care capitala chineză și Shanghai încep să reducă restricțiile privind COVID.
Bărbatul din Beijing face obiectul unei anchete penale după ce nu s-a supus izolării obligatorii la domiciliu, ceea ce a determinat autoritățile să trimită cei peste 5.000 de vecini ai săi în carantină, au transmis agențiile de presă.
Ce au declarat și stabilit autoritățile din China
În cursul zilei de luni, 30.05.2022, oficialii chinezi au declarat că bărbatului, în vârstă de 40 de ani, i s-a spus să se izoleze la domiciliu după ce a intrat într-o piață comercială considerată zonă de risc, pe data de 23 mai 2022. Doar că, în timpul perioadei de izolare, bărbatul „a ieșit de multe ori în comunitate, riscând răspândirea epidemiei”, înainte ca el și soția sa să fie testați pozitiv, 5 zile mai târziu.
Astfel, autoritățile au ordonat ca:
- cele peste 5.000 de persoane care locuiau în comunitatea rezidențială să rămână acasă;
- cele 258 de persoane care locuiau în clădirea sa să meargă la centrul guvernamental de carantină.
Încercând să elimine focarele Omicron, China a impus restricții dure. Politica „zero-Covid” a fost criticată aspru pentru impactul negativ semnificativ asupra economiei și populației, în special în Shanghai, dar liderul țării, Xi Jinping, nu a cedat în fața criticilor, citează stiripesurse.ro
Și în rândul locuitorilor, restricțiile stricte au stârnit frustrare și epuizare pe scară largă, dar, având în vedere că numărul cazurilor raportate este în scădere și că restricțiile încep să se atenueze, la acțiunile bărbatului din Beijing, oamenii de pe internet au reacționat furios.
Autoritățile din China au declarat că sunt 122 de noi cazuri comunitare în întreaga țară (din care în Beijing doar 12 cazuri), în afara zonelor de carantină, care includ 102 de purtători asimptomatici. Totodată, bibliotecile, muzeele, teatrele și sălile de sport au fost autorizate să se redeschidă în zonele în care nu a existat niciun caz de cel puțin 7 zile.
De asemenea, autoritățile de la Beijing au încercat să evite o închidere în masă, dar în schimb:
- au impus restricții de călătorie,
- au impus munca de acasă în unele districte,
- au închis locuri publice și unele zone individuale.