Actual

4 milioane de ucraineni au intrat în România din februarie 2022. Câți au rămas?

românii evacuați din fâția gaza

De când tensiunile dintre Rusia și Ucraina s-au intensificat, cetățenii ucraineni s-au îndreptat către statele învecinate. Vămile înregistrează în continuare numeroase persoane care vin de pe teritoriu ucrainean în România, deși țara noastră nu este destinația finală pentru toate persoanele care se refugiază de război.

Chiar și în aprilie 2023, fluxul de străini care trec granița către România este unul impresionant. Iar 8 procente dintre străinii care ne vizitează, tranzitează sau care vor să se stabilească aici sunt reprezentate de persoane de origine ucraineană. Poliția de Frontieră publică rapoarte zilnice despre numărul de persoane din Ucraina care trec granița României.

Ce se arată în raport

Conform raportului întocmit de Poliția de Frontieră, 93.000 de persoane au intrat în România în data de 13 aprilie 2023. Dintre acestea, opt procente, adică 7.525 de persoane, au fost cetățeni ucraineni.

„În data de 13.04.2023, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 197.700 de persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 52.200 de mijloace de transport, pe ambele sensuri”, se arată în raportul Poliției, citat de g4media.ro.

”Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 13.04.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 3.981.265 cetăţeni ucraineni”, sunt datele complete puse la dispoziție de către Poliția de Frontieră.

Refugiații ucraineni care au rămas

Pe teritoriul României, există în momentul de față peste 100.000 de persoane de origine ucraineană care au rezidență, locuiesc și lucrează aici. Știrile recente arată că mai mulți proprietari români au falsificat prezența unor refugiați ucraineni pe care să-i țină în gazdă, totul în scopul de a primi ajutorul financiar din partea statului.

O altă controversă a izbucnit în Constanța, unde mai mulți refugiați au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva evacuărilor pe repede-înainte pe care le fac unii proprietari, atunci când își dau seama că au costuri mult prea mari. Pe de altă parte, numeroase persoane de origine ucraineană au avut mai mult noroc și și-au găsit un loc de muncă și un domiciliu stabil pe teritoriul României.

Amintim că în Republica Moldova, există aproximativ același număr de refugiați ucraineni, întrucât bariera lingvistică este mult redusă între Ucraina și vecinii noștri de peste Prut. Totuși, povara asupra bugetului statului moldovean este mult mai mare decât cea pe care o resimte România, întrucât vorbim despre o diferență de populație activă, precum și de creștere economică, produs intern brut, apartenența la alianțe internaționale și mulți alți factori.