Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, care se serbează în toată lumea, în fiecare an pe 31 mai, Secția de Onculmonologie a Societății Ungare de Medicină Pulmonară a avertizat asupra consecințelor dăunătoare și direcției îngrijorătoare a fumatului.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că lupta împotriva cancerului pulmonar este un proces complex, principalul element fiind diminuarea factorilor de risc, reducerea fumatului.
31 mai, Ziua Mondiala fara Tutun! Pneumolog oncolog: STOP Cancer
„Este o evoluție pozitivă faptul că în perioada 2011-2016, în Ungaria șansele ca pacienții cu cancer pulmonar să trăiască încă cel puțin cinci ani după ce au fost diagnosticați, a crescut cu 9% în general și cu 20% în rândul celor cu vârsta sub 50 de ani. Cu o rată de supraviețuire de 17-18%, Ungaria se află în mijlocul clasamentului în Uniunea Europeană.
Acest rezultat ar putea depăși 60% prin depistarea timpurie a bolii și prin aplicarea terapei corespunzătoare, diminuând astfel semnificativ numărul deceselor cauzate de cancerul pulmonar, care este anual de aproximativ 6.000. Procentul celor care fumează în mod regulat a scăzut în rândul bărbaților, în schimb a crescut în cazul femeilor. În perioada 2014-2019, în Ungaria, la nivelul populației, procentul femeilor care fumează a crescut de la 22,3% la 23,9%, iar în cazul bărbaților a scăzut de la 36,08% la 30%, din 2009”, transmite Agenției de Presă MTI de Societatea Ungară de Medicină Pulmonară.
Cancerul pulmonar este extrem de agresiv
Potrivit ultimelor statistici, au fost înregistrate cu aproape 40% mai multe noi cazuri de îmbolnăviri la femei, în timp ce la bărbați creșterea a fost de aproximativ 15%. Cancerul este extrem de agresiv, în Ungaria acesta fiind principala cauză a deceselor, aproximativ 20% trăiesc mai puțin de cinci ani după diagnosticarea bolii.
Krisztina Bogos, pneumolog oncolog, a precizat că cei care fumează trăiesc în medie cu șapte ani mai puțin decât cei care nu fumează.
În zilele noastre, continuarea programului este esențială, deoarece epidemia cu noul coronavirus i-a descurajat pe mulți să meargă la un control medical și din această cauză există posibilitatea ca numărul de noi cazuri de îmbolnăviri de cancer înregistrate să se diminueze chiar și cu 30%. În multe cazuri, din acest motiv stabilirea exactă a diagnozei și începerea tratamentului se face cu întârziere, agravând șansele pacienților, a atras atenția oncologul.
Specialiștii au subliniat că cel mai eficient mod de a evita cancerul pulmonar și a altor îmbolnăviri care afectează plămânii este renunțarea la fumat, potrivit RRA.