Oficialii americani au decis, în cele din urmă, să spună numărul de documente clasificate care se aflau la vila din Florida, Mar-a-Lago, a fostului președinte Donald Trump. În acleași timp, nici Trump nu stă degeaba și face un pas: a cerut, luni, unei instanţe să numească un expert independent care să examineze documentele confiscate de FBI în timpul unei percheziţii în reşedinţa sa din Florida, pentru a stabili dacă vreunul dintre ele poate rămâne confidenţial, potrivit AFP.
300 de documente secrete se aflau la vila Mar-a-Lago. Oficialii justifică vânătoarea, în timp ce Trump se adresează instanței
Trump a avut peste 300 de documente clasificate la Mar-a-Lago. Arhivele Naționale au găsit mai mult de 150 de documente sensibile atunci când au primit un prim lot de materiale de la fostul președinte în ianuarie, ceea ce ajută la explicarea răspunsului urgent al Departamentului de Justiție.
Justificarea oficialilor americani
Volumul nedezvăluit anterior al materialelor sensibile găsite în posesia fostului președinte în ianuarie ajută la explicarea motivului pentru care Departamentul de Justiție a acționat atât de urgent pentru a vâna orice alte materiale clasificate pe care acesta le-ar putea avea, titrează New York Times, în ediția de marți, 23 august.
Lotul inițial de documente recuperate de Arhivele Naționale de la fostul președinte Donald J. Trump în ianuarie includea peste 150 de documente marcate ca fiind clasificate, un număr care a stârnit o preocupare intensă la Departamentul de Justiție și a contribuit la declanșarea anchetei penale care i-a determinat pe agenții F.B.I. să se năpustească de-a dreptul la vila Mar-a-Lago, în această lună, pentru a încerca să recupereze mai multe acte, după cum au declarat mai multe persoane informate despre acest subiect.
În total, guvernul a recuperat peste 300 de documente cu marcaje clasificate de la fostul președinte Trump de când acesta a părăsit funcția, au spus persoanele respective: acel prim lot de documente returnate în ianuarie, un alt set furnizat de consilierii ai lui Trump Departamentului de Justiție în iunie și materialul confiscat de F.B.I. în percheziția din această lună.
Lista obiectelor confiscate de FBI, făcută publică, menţionează multe documente clasificate ca fiind ”top secret.”
Trump nu stă și caută să se apere
Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut, luni, unei instanţe să numească un expert independent care să examineze documentele confiscate de FBI în timpul unei percheziţii în reşedinţa sa din Florida, pentru a stabili dacă vreunul dintre ele poate rămâne confidenţial, relatează AFP.
Această percheziţie, efectuată de poliţia federală pe 8 august a.c. şi este considerată a fi fără precedent pentru un fost şef de stat.
Acțiunea FBI ”a fost ilegală şi neconstituţională, iar noi facem tot ce putem pentru a recupera documentele,” a declarat Trump, printr-un comunicat de presă.
Într-un act în care repetă că a fost vizat din motive politice, fostul preşedinte doreşte numirea unui expert independent care să fie responsabil cu revizuirea documentelor confiscate şi să stabilească pe care dintre ele Donald Trump le poate păstra ”confidenţiale” şi care nu vor fi folosite în investigaţii.
”Au luat documente protejate” de confidenţialitatea dintre client şi avocat, a adăugat el, citat de media.
Concluzie
Anchetatorii îl suspectează pe fostul preşedinte că ar fi încălcat o lege americană privind spionajul cu reglementări foarte stricte în ceea ce priveşte deţinerea de documente confidenţiale. Donald Trump a dat asigurări că aceste documente au fost desecretizate.
”Guvernul îl tratatează de mult timp incorect pe preşedintele Donald Trump”, scriu avocaţii săi în documentul instanţei, susţinând că este ”favoritul la alegerile primare în cadrul Partidului Republican din 2024”, precum şi la alegerile prezidenţiale, dacă ”decide să se prezinte în calitate de candidat,” menționează aceleași surse.
Foto: pixabay/arhiva