Pământul a stabilit un record pentru finalizarea unei rotații mai rapid decât au înregistrat vreodată oamenii de știință. Astfel, Planeta noastră s-a rotit o dată în jurul axei sale miercuri, 29.06.2022, cu 1.59 milisecunde mai puțin decât 24 de ore. În mod normal, Pământului îi ia fix 24 de ore să se rotească o dată pe axa sa…sau aproximativ!
29.06.2022 a fost înregistrată cea mai scurtă zi, după cea din 1973. De ce se învârte mai repede Pământul. VIDEO
Până acum câțiva ani se credea că rotația Pământului încetinește. Această concluzie a fost trasă după mai multe măsurători succesive de ceasuri atomice din anul 1973.
Ca urmare, Serviciul Internațional de Rotație a Pământului și Sisteme de Referință (IERS) începuse chiar să adauge secunde bisecătoare din când în când pentru a compensa rotirea mai lentă (acest lucru s-a întâmplat ultima dată pe 31.12.2016).
Luând în considerare o perioadă mai lungă de timp, rotația Pământului poate, în general, să fie încă încetinită.
Ce factor determină o rotație mai lentă a Pământului
La urma urmei, Luna încetinește treptat rotația Pământului. Atractia sa gravitațională provoacă maree și face ca traiectoria orbitală a Pământului în jurul Soarelui să fie ușor eliptică.
Dar cât de repede se rotește Pământul
În ultimii câțiva ani, ceasurile atomice au arătat că rotația Pământului se accelerează. De fapt, am putea începe o perioadă de 50 de ani de zile mai scurte.
În anul 2020, oamenii de știință au înregistrat cele mai scurte 28 de zile. Acest lucru nu s-a mai înregistrat din anul 1960.
În anul 2021 această tendință nu a continuat, cea mai scurtă zi din 2021 fiind, de fapt, mai lungă decât în anul 2020.
Cu toate acestea, pe 29 iunie 2022, Planeta noastră și-a încheiat cea mai rapidă rotire înregistrată vreodată, urmată apoi de o zi (adică 26.07.2022) care a durat cu 1,50 milisecunde mai puțin!
Recordul anterior pentru cea mai scurtă rotație a fost înregistrat în data de 19.07.2020, când rotația Pământului a durat 1,4602 milisecunde în mai puțin de 24 de ore.
Care este cauza care conduce la accelerarea mișcării de rotație a Pământului
Cauza vitezei diferite de rotație a Pământului este încă necunoscută, însă teorii sunt multe, dintre care enumerăm:
-
Topirea ghețarilor, care înseamnă mai puțină greutate pe poli
-
Mișcările nucleului topit în interiorul planetei noastre
-
Activitatea seismică
-
Fenomenul de mișcare a polilor geografici ai Pământului pe suprafața sa
Ce importanță are viteza de rotație a Pământului
Accelerarea rotației Pământului are consecințe deoarece ceasurile atomice, care sunt folosite în sateliții GPS, nu țin cont de schimbarea rotației Pământului.
Dacă Pământul se învârte mai repede, atunci ajunge în aceeași poziție puțin mai devreme. O jumătate de milisecundă echivalează cu 10 inchi sau 26 de centimetri la Ecuator. Pe scurt, sateliții GPS, care trebuie deja corectați pentru efectul “teoriei relativității generale” a lui Einstein (curba spațiului și timpului), vor deveni rapid inutili.
De asemenea, există consecințe potențial confuze pentru smartphone-uri, computere și sisteme de comunicații, care se sincronizează cu serverele Network Time Protocol (NTP). Este definit ca numărul de secunde de la 00:00:00 UTC pe 1 ianuarie 1970.
Pentru a rezolva toate acestea, cronometrele internaționale ar putea avea nevoie să adauge o secundă intercalată negative, o „secundă picătură”. Deși Pământul s-ar putea să se învârtească la fel de repede cum o va face vreodată, cu o încetinire inevitabilă, citează forbes.com