Astăzi, la 27 martie 2024, România celebrează 106 ani de la unul dintre cele mai importante evenimente din istoria sa: Unirea Basarabiei cu Țara Românească. Această zi marchează un moment de triumf pentru aspirațiile naționale ale românilor și un act de recunoaștere a dreptului la autodeterminare al poporului basarabean.
Președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț, a anunțat rezultatul votului istoric, în care 86 de membri au fost pentru unire, trei împotrivă, 36 s-au abținut, iar 13 au fost absenți. Astfel, Declarația de Unire a fost semnată, marcând momentul în care Basarabia s-a unit pentru totdeauna cu România.
Prim-ministrul Alexandru Marghiloman a proclamat solemn unirea, afirmând că Basarabia este acum unită pe vecie cu România. Regele Ferdinand I a transmis un mesaj de susținere, exprimând bucuria că visul multor români s-a împlinit.
Această unire a fost precedată de luni de dezbateri și manifestații populare în Basarabia. În provincie, s-au cerut autonomie administrativă și culturală, predarea în școli în limba română și organizarea unui organ legislativ reprezentativ.
Congresul Ostășesc de la Chișinău a proclamat autonomia teritorială și politică a Basarabiei. Sfatul Țării a fost ales ca organ suprem al puterii de stat. Acesta a votat unanimitate pentru independența Republicii Democratice Moldovenești și apoi pentru unirea cu România.
La 9 aprilie 1918, regele Ferdinand a semnat Decretul regal de unire a Basarabiei cu România. S-a marcat astfel finalul unei lupte îndelungate pentru drepturile și identitatea românilor de pe ambele maluri ale Prutului, potrivit TVR.
Astăzi, unirea Basarabiei cu Țara Românească rămâne un moment de referință în istoria națională, simbolizând dorința de unitate și libertate a poporului român.