Social

250 de ONG-uri cer ministrului Rafila și președintelui CNAS decontarea avorturilor la cerere

250 de ONG-uri cer ministrului Rafila și președintelui CNAS decontarea avorturilor la cerere
pixabay

ONG-uri din țară și de peste hotare și-au unit forțele într-un demers unic. Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale cred că accesul la avort a devenit tot mai dificil în România, motiv pentru care solicită acum acces gratuit pentru întreruperile de sarcină la cerere.

250 de ONG-uri din România şi străinătate cer ministrului Sănătăţii și președintei CNAS decontarea procedurii de avort la cerere. Există o motivație

Asociația Moașelor Independente și Centrul FILIA, împreună cu Coaliția pentru Egalitate de Gen și Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (VIF), alături de alte 223 de organizații ale societății civile din România și internaționale, solicită, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, decontarea din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) a procedurii de avort la cerere.

În total, peste 250 de organizații ale societății civile din România și internaționale cer ministrului Sănătății și CNAS decontarea procedurii de avort la cerere.

Mesajul lor este acesta: ”Asigurați accesul gratuit la servicii medicale sigure și protejați femeile”.

Datele relevate de ONG-uri arată un adevăr incontestabil și anume prețul care este exporbitant prin faptul că ajunge chiar și la 4500 lei.

Reprezentanții acestor ONG-uri reunite au și o motivație puternică și aceast este șlegată de numărul mare al mortalității care se înregistrează în rândul femeilor exact din acest motiv, al avortului, uneori continuând a fi efectuat în condiții improprii exact din motivul financiar, al prețului mare inaccesibil în cele mai mjulte cazuri.

În scrisoarea publică, oficială, se arată următoarele constatări, care reprezintă însăși realitatea cotidiană:

”Avortul în condiții nesigure este cauza principală – dar care ar putea fi prevenită – a mortalității și morbidității materne. În ultimii trei ani, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), peste 300 de femei au făcut avort în condiții nesigure”.

”În clinici și cabinete private, prețul unui avort ajunge până la 4.500 de lei. Uneori, femeile, în special cele vulnerabile, nu au acces la avort, fie pentru că locuiesc într-un județ în care avortul la cerere nu este disponibil, fie pentru că nu își permit să plătească acest serviciu medical în sistemul privat”.

”În spitalele publice, prețul unui avort la cerere poate ajunge până la 1.000 de lei, iar pastilele pentru avortul medicamentos costă până la 600 de lei, în condițiile în care salariul minim net în România este de 1.524 de lei. Aceste costuri reprezintă o barieră majoră în calea accesului la serviciile de avort la cerere.”

Statistica este înfiorătoare. ”La nivel național, au fost efectuate 6.728 de avorturi la cerere, dintre care doar 2.597 în spitale publice, celelalte 4.131 fiind efectuate în clinici și cabinete private, unde prețul unui avort ajunge până la 4.500 de lei”, relatează organizațiile semnatare.

Iar motivul principal pentru această creștere a avorturilor nesigure este că, în ultimii ani, din ce în ce mai multe spitale nu mai oferă pacienților posibilitatea de a face avort, invocând motive precum cele religioase, etice sau morale, decizia conducerii și a medicilor de a refuza sau criza COVID-19.

În același context, se mai arată că decontarea procedurii de avort la cerere ar aduce și România în rândul statelor europene unde avortul este deja acoperit de asigurarea de sănătate de stat: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.