Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aflat joi la Chișinău unde a declarat că solidaritatea Uniunii Europene cu Republica Moldova este “de nezdruncinat” și ca dovadă este și ajutorul concret de 250 de milioane de euro. Unde vor fi alocați acești bani, în ce sectoare sensibile ale țării vecine, vom afla din cele ce urmează.
250 de milioane de euro ajutor pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene. Unde vor fi alocați banii
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat în contextul vizitei sale la Chișinău că sporirea sprijinului UE pentru țara condusă de Maia Sandu este menită să facă față “crizei energetice acute provocate de Rusia”.
Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene 200 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice și un sprijin bugetar de 50 de milioane de euro.
European solidarity with Moldova is unshakeable.
Today we increase our support in the face of the acute energy crisis caused by Russia with:
• €200 million for Moldova’s energy security
• €50 million in budgetary supportMoldova's future is in the EU.
— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) November 10, 2022
”Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”, a spus în același context Ursula von der Leyen.
“În primul rând, ne angajăm să alocăm 200 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile de aprovizionare cu gaz. Aceasta va consta în 100 de milioane de euro sub formă de granturi și 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi.
Banii ar trebui să fie disponibili începând cu ianuarie 2023 și, în al doilea rând, vom oferi 50 de milioane de euro în plus pentru sprijin bugetar pentru Republica Moldova acest lucru va ajuta la acordarea de sprijin celor mai vulnerabili, astfel încât acesta să fie un sprijin bugetar orientat”, a precizat Ursula von der Leyen, la conferința comună.
La finalul întrevederii, președinta executivului european a precizat că UE va lucra îndeaproape cu donatorii globali pentru a oferi sprijin suplimentar Republicii Moldova prin intermediul Platformei de sprijin înființate de Franța, Germania și România, care se va reuni pentru a treia în acest an, la Paris, pe 21 noiembrie 2022. Amintim că precedentele reuniuni au avut loc la Berlin, în luna aprilie, și la București, în luna iulie.
Vizita actualului oficial european, precum și decizia Uniunii Europene vine după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat, la finalul lunii octombrie, că țara sa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria de până acum.
În cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. În acest context, oficiali europeni au invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova.