Actual International

21 de ani de închisoare pentru moartea lui George Floyd. Polițistul Derek Chauvin nu regretă fapta

21 de ani de închisoare pentru moartea lui George Floyd. Polițistul Derek Chauvin nu regretă fapta
Twitter

Pedeapsă definitivă pentru Derek Chauvin, polițistul caucazian care l-a sufocat cu genunchiul pe afro-americanul George Floyd! Acesta a fost trimis după gratii pentru 21 de ani.

Derek Chauvin (46 de ani) fusese deja condamnat pentru crimă la 22 de ani şi jumătate de închisoare de către justiţia statului Minnesota, dar a atacat sentința cu apel. Acum, decizia federală pentru „încălcarea drepturilor constituţionale” ale bărbatului afro-american este, la rândul ei, definitivă, deoarece rezultă dintr-un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Derek Chauvin (Court TV via AP, Pool)

Magistrații Tribunalul din Saint-Paul au precizat că cele două pedepse pot fi executate în același timp și i-au acordat credit pentru cele şapte luni deja petrecute în detenţie.

„Nu ştiu de ce ai făcut asta, dar să-ţi pui genunchiul pe gâtul cuiva până moare este greşit. Şi pentru asta trebuie să fii aspru pedepsit”, i-a explicat magistratul Paul Magnuson, confom AFP.

Polițistul Derek Chauvin nu și-a exprimat niciun regret în timpul procesului – consideră că a urmat protocolul

În cadrul procesului, Derek Chauvin le-a urat copiilor lui George Floyd „să reuşească în viaţă”, însă nu și-a cerut scuze și nici nu și-a exprimat părerile de rău față de tragedia pe care a provocat-o. Totuși, mama sa, Carolyn Pawlenty, i-a asigurat pe participanții la proces că Derek nu este un rasist fără inimă. Ea a adăugat că „toate vieţile contează, indiferent de culoarea pielii”, deturnând astfel sloganul Black Lives Matter (Vieţile negre contează).
Chemat la bară, fratele celui decedat, Philonise Floyd, a cerut „pedeapsa maximă” împotriva lui Derek Chauvin, spunând că nu a dormit de la tragedie.

Cum s-a petrecut tragedia și urmările ei

La 25 mai 2020, într-o operaţiune a poliţiei din Minneapolis, Derek Chauvin a rămas cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd timp de aproape nouă minute, ceea ce a dus la moartea bărbatului afro-american. De la acest caz au pornit manifestaţii de amploare împotriva rasismului şi violenţelor poliţieneşti din SUA.

În cadrul procesului judecat în Minnesota, acuzațiile aduse lui Chauvin au fost: „crimă de gradul doi”, „crimă de gradul trei” şi „omor prin imprudenţă”. El a pledat nevinovat la toate cele trei acuzaţii, argumentând că doar a urmat procedurile de intervenţie a poliţiei, însuşite în timpul instruirii.

În paralel, justiţia federală din SUA a deschis propria procedură, inculpându-i pe Chauvin şi pe alţi foşti trei colegi de-ai săi pentru „încălcarea drepturilor constituţionale” ale lui George Floyd.

Sentințele duble sunt permise în SUA, însă sunt rare şi reflectă importanţa dosarului respective. În acest caz, urmările faptei polițistului s-au aflat în centrul protestelor gigantice împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei din SUA, în vara anului 2020.