Invazia rusă din Ucraina a pus NATO în situația în care au trebuit luate măsuri pentru protejarea flancului estic al alianței. Astfel, după o convorbire cu premierul Olandei, Mark Rutte, Klaus Iohannis a anunțat sporirea trupelor de pe teritoriul țării.
NATO a decis, la summitul extraordinar de la Bruxelles din 24 martie, să înființeze patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, pe lângă cele deja existente în Polonia și țările baltice.
200 de soldați din Olanda vin în România ca să întărească flancul estic. Ce a vorbit Iohannis cu premierul olandez
Klaus Iohannis a declarat după convorbirea avută cu Mark Rutte că România va primi pe teritoriul țării încă 200 de soldați, ca parte a grupului de luptă NATO condus de Franța:
“O conversație telefonică foarte bună cu premierul Mark Rutte. I-am mulțumit lui și Olandei pentru desfășurarea a 200 de soldați în România, ca parte a Grupului de luptă condus de Franța. De asemenea, am avut un schimb de opinii privind consolidarea sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova și continuarea sancționării Rusiei. Unitatea și solidaritatea sunt forța noastră în aceste vremuri“, a scris Iohannis, pe Twitter.
În convorbirea telefonica cu premierul olandez, Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit acestuia pentru dislocarea a 200 de militari în România ca parte a grupului de luptă al NATO condus de Franța.
NATO a activat pe 25 februarie Forța de Reacție Rapidă, pentru prima dată în istorie
După summitul din 25 februarie, când a declanșat planurile de apărare ale Alianței, inclusiv pentru România, NATO a activat, pentru prima dată în istorie, Forța sa de Reacție Rapidă prin trimiterea în România a unui detașament de 500 de militari din partea Franței, țara care asigură comanda militară a “vârfului de lance” a acestei forțe care întrunește până la 40.000 de soldați, și care va conduce și grupul de luptă al NATO în România.
Astfel, pe lângă cei 500 de militari francezi sosiți în România, Belgia a mobilizat 300 de soldați în țara noastră, iar Portugalia a trimis 222 de militari.
De asemenea, SUA au dislocat în România un batalion Stryker de 1.000 de soldați, care au venit în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România, americanii dublându-și astfel prezența militară pe teritoriul țării noastre.
România este statul membru NATO de pe flancul estic care beneficiază de a treia cea mai mare prezență militară aliată pe teritoriul său în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, peste 3.000 de militari care provin din SUA, Franța, Belgia și Portugalia, în timp ce recent Marea Britanie a dislocat 150 de militari și patru avioane de luptă pentru conducerea misiunii de poliție aeriană întărită a Alianței.
În total, NATO dispune de 40.000 de soldați sub comanda sa directă, la care se adaugă 100.000 de militari americani, 130 de avioane de luptă aliate plasate la alertă maximă și 140 de nave de luptă.
Very good 📞conversation with PM @MinPres Rutte. I thanked him and 🇳🇱 for deploying 200 soldiers to 🇷🇴 as part of the Battle Group led by 🇫🇷. We also exchanged views on enhancing the support to 🇺🇦&🇲🇩 and further sanctioning RU. Unity & solidarity are our strength in these times.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) May 4, 2022