Dan Cărbunaru este purtătorul de cuvânt al Guvernului. Astăzi, el a declarat că s-a stabilit cifra de şcolarizare. Aceasta cuprinde învăţământul preuniversitar pe stat, dar şi pe cel universitar care este finanţat de la bugetul statului. În plus, programul „Euro 200”, activ încă din 2004 și prin care tinerii din familii vulnerabile.
Acest program are în vedere acordarea de ajutor social tinerilor cu vârste până în 26 de ani, care sunt înscriși într-o formă de școlarizare și ale căror venituri sunt insuficiente pentru a-și cumpăra computere personale.
Numerele sunt surprinzătoare
Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt, se înregistrează o ușoară scădere la nivelul cifrei de școlarizare.
„A fost aprobată şi cifra de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi învăţământulu superior de stat, în anul şcolar universitar 2023-2024. Sunt aprobate astfel cifrele de şcolarizare propuse pentru învăţământul preuniversitar şi învăţământul superior. Pentru educaţia timpurie, creşe şi grădiniţe, este alocat un număr de 665.000 de locuri, pentru învăţământul primar sunt prevăzute 933.000 de locuri, iar pentru învăţământul gimnazial cu frecvenţă la zi sunt prevăzute 813.000 de locuri. Pentru învăţământul liceal, clasa a IX-a – 134.000 de locuri, pentru învăţământul de zi la care se adaugă alte 9.500 de locuri pentru învăţământul seral şi cu frecvenţă redusă. Totodată, alte 16.000 de locuri sunt alocate pentru clasa a XI-a învăţământ seral”, a spus Dan Cărbunaru. O diferență se vede mai ales în cazul învățământului liceal la seral, pentru clasa a IX-a. În schimb, clasa a XI-a a rămas la aceeași valoare ca și în anul școlar precedent.
Cum se va desfășura Euro 200
Conform news.ro, programul Euro 200 va beneficia în anul școlar 2023-2024 de un buget de 1,7 milioane de lei. Proiectul este în derulare încă din 2004 și a ajutat peste 330.000 de tineri să-și cumpere calculatoare.
„În baza Programului «Euro 200» pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor pentru achiziţionarea de calculatoare au fost dispuse măsuri de continuare şi pentru acest an. Este hotărârea care a fost aprobată astăzi de către Executiv, de acest sprijin urmând a beneficia elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat care au până în 26 de ani şi provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 de lei pe membru de familie. Pentru acest an venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 lei la 500 de lei, eca urmare a evoluţiei indicelui preţului de consum, aşa cum se regăseşte în comunicarea Institutului Naţional de Statistică. Anul acest bugetul alocat este de 1,7 milioane lei. De la debutul programului, în anul 2004, au fost deja peste 330.000 de beneficiari”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.