Gătiți cu atenție în șampanie și grăsime de gâscă, aromați din plin cu trufe, cartofii dintr-un anumit soi sunt apoi garnisiți cu aur de 23 de carate
La New York, SUA, pot fi gustați cei mai scumpi cartofi prăjiți din lume. Adică, o porție de cartofi prăjiți cu „aromă de lux” costă 200 de dolari.
Această reţetă deţine noul record certificat de Cartea Recordurilor în anul 2021, pentru cel mai scump fel de mâncare de cartofi din lume. Recordul a fost atins în data de 13 iulie 2021, cu ocazia Zilei Naţionale a Cartofilor Prăjiţi. Pentru a o sărbători în mod corespunzător, bucătarii Joe Calderone şi Frederick Schoen-Kiewert au început să lucreze şi au copt cartofii prăjiţi pentru Guinness.
Cartofii prăjiți, triumf al luxului
Această rețeta de cartofi prăjiți, care costă 200 de dolari/ porție, este un triumf al luxului: soiul de cartofi Chipperbeck, de cea mai bună calitate, sunt mai întâi albiţi în şampanie Dom Perignon şi şampanie Ardenne J. LeBlanc, daţi cu oţet francez, apoi gătiţi de trei ori în grăsime pură de gâscă din sud-vestul Franţei.
Pentru prepararea „Crème de la Crème Pomme Frites” nu se folosește un ketchup banal.
Se foloseşte:
- Pecorino Tartufello delle Crete Senesi
- fulgi italieni de trufă neagră
- sare Guérande
Preţioşii cartofi prăjiţi sunt însoțiți de un sos Mornay făcut cu:
- lapte de la vacă hrănită doar cu iarbă
- unt de trufă neagră
- brânză Gruyere elveţiană
Frederick Schoen-Kiewert, managerul Serendipity a spus câte ceva de ingredientele care fac ca acești cartofi să fie speciali și demni de Cartea Recordurilor: „Trufe, trufe și iar trufe în acești cartofi prăjiți. Așadar, aici avem ulei de trufe, avem trufe negre proaspete, de vară. Sosul Mornay, adică sosul de cașcaval în care vor fi scufundați cartofii, este infuzat cu trufe în o mie și unul de moduri diferite. Trufa este vedeta aici”.
Întregul preparat este apoi presărat cu pudră de aur comestibilă de 23 de karate şi servit pe un platou din cristal Baccarat.
„Suntem atât de onoraţi că am fost recunoscuţi de Guinness World Records pentru crearea celor mai scumpi cartofi prăjiţi, „Crème de la Crème Pommes Frites”, şi aşteptăm cu nerăbdare să creăm reţete şi mai piperate în viitor”, a comentat directorul creativ al Serendipity, bucătarul-şef Joe Calderone, potrivit digi24.ro