20 septembrie. Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida, cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei.
S-au împlinit 20 de ani de la începerea lucrărilor de restaurare la Castelul Bánffy de la Bonțida. Cu această ocazie, Fundația Transilvania Trust organizează o nouă ediție a zilelor porților deschise, pe 20 septembrie 2020.
Programul se va desfășura între orele 10:00 și 16:00 și oferă vizite ghidate în limba română și maghiară, spectacole de teatru de păpuși. Partea specială a acestei zile va fi lansarea cărții „Castelul Bánffy din Bonțida: trecut, prezent și viitor”, respectiv vizita expoziției care documentează ultimele două decenii din istoria Castelului și a procesului de restaurare.
Program
10.00 Vizită ghidată în limba maghiară –pornire de la poartă
11.00 Vizită ghidată în limba română – pornire de la poartă
11.00 Spectacol de teatru de păpuși: Pulcinella și visul, spectacol nonverbal pentru copii, prezentat de Orsolya Gál – curte, cort
12.00 Vizită ghidată în limba română – pornire de la poartă
13.00 Vizită ghidată în limba maghiară –pornire de la poartă
13.00 Spectacol de teatru de păpuși: Pulcinella și visul, spectacol nonverbal pentru copii, prezentat de Orsolya Gál – curte, cort
14.00 Lansarea cărții Castelul Bánffy din Bonțida: trecut, prezent și viitor – curte, cort
15.00 Vernisajul și vizita ghidată a expoziției 20 de ani de restaurare la castelul Bánffy din Bonțida – curte
Castelul Bánffy
Castelul se află la câțiva kilometri de Cluj, în Bonțida. Castelul Bánffy este cunoscut pentru importanța sa istorică, dar și pentru legenda fantomei care se plimbă pe coridoarele castelului.
A fost reședința familiei Bánffy începând cu anul 1387, iar poveștile de groază se leagă de această familie nobilă. Legenda spune că, o doamnă nobillă din familie își înșela soțul, iar aceasta a fost prinsă de unul dintre băieții de la grajduri.
Femeia a dat ordin ca băiatul să fie omorât deoarece nu a putut păstra secretul. Sufletul băiatului nu și-a găsit liniștea, bântuind împrejurările castelului. Turiștii susțin că au văzut fenomene ce nu pot fi explicate.
Participarea la programele evenimentului este liberă, însă necesită înregistrare în prealabil, locurile fiind limitate. Purtarea măștii de protecție este obligatorie.
Pentru formularul de înregistrare și programul detaliat al evenimentului vizitați websiteul fundației sau pagina de socializare a castelului. Evenimentul este finanțat de Fondul Bethlen Gábor, Fundația pentru Școală și Secretariatul de Stat pentru Politica Națională a Ungariei.