Actual Economic

2.000 de lei pensie şi 2 milioane de euro venituri suplimentare la ANAF. Când Guvernul îşi interoghează propria bază de date

2.000 de lei pensie şi 2 milioane de euro venituri suplimentare la ANAF. Când Guvernul îşi interoghează propria bază de date
FOTO: jurnalulregional.ro

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș s-a declarat şocat atunci când a descoperit că un român care are o pensie sub 2.000 de lei în evidențele Casei de pensii figurează în baza de date a ANAF cu venituri suplimentare anuale de 2 milioane de euro. Conform datelor de la Casa de Pensii acesta ar trebui să primesc cardul de energie. Boloş spune că aceasta este doar una dintre „minunile” descoperite la interogarea bazelor de date ale statului pentru acordarea cardurilor de energie.

2.000 de lei pensie şi 2 milioane de euro venituri suplimentare la ANAF. Când Guvernul îşi interoghează propria bază de date

„Am descoperit adevărate ‘minuni’ la interogarea bazelor de date: un pensionar cu venituri sub 2.000 de lei în evidențele Casei de Pensii, și care ar fi fost în primă fază eligibil pentru ajutorul de 1.400 de lei, are la interogarea bazei de date a ANAF venituri anuale de 2 milioane de euro, peste pensia de 2.000 de lei. Acolo ceva nu este în regulă. L-am exclus de la acordarea cardului de energie”, a declarat vineri pentru HotNews.ro Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Situații aberante în orașe: 19.000 de oameni locuiesc în același apartament în București

Aceasta este însă doar una dintre situațiile aberante descoperite în bazele de date ale statului.

„O altă situație pe care am descoperit-o: un locuitor din Sectorul 3 din București este beneficiar de ajutor de încălzire, potrivit listei furnizate de Ministerul Muncii, dar când am interogat baza de date de la Evidența Populației, am descoperit că la aceeași adresă mai stau peste 19.000 de persoane. Ar fi fost o bătaie de joc să acordăm cardurile de energie fără o analiză”, a spus Marcel Boloș.

Date furnizate de ministrul Boloș către HotNews.ro arată că în Sectorul 3 din București au fost descoperite 3 situații în care în aceeași locuință stau: 11.883 de colocatari la o adresă, 13.503 colocatari la o altă adresă și 19.962 de colocatari într-o altă adresă.

Situații similare au fost descoperite și în Municipiul Iași, unde în 4 locuințe de la 4 adrese diferite figurează că ar fi colocatari sub același acoperiș între 10.000 și peste 17.000 de cetățeni.

Peste 1.000 de oameni la aceeași adresă la sate. În județul Iași sunt peste 44.000 de oameni la aceeași adresă

 Ministrul Boloș a prezentat apoi situația localităților fără nomenclator stradal.

„Sunt sate întregi din România în care la aceeași adresă locuiesc peste 1.000 de persoane.”, a spus acesta.

Ce măsuri a pregătit Guvernul, de altfel principalul vinovat

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat miercuri că Guvernul a adoptat o Ordonanță prin care se reglementează aceste situații descoperite la interogarea bazelor de date.

Prima problemă și prima măsură de reglementare instituită este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal, la sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici este posibil ca beneficiarii noștri să figureze toți la aceeași adresă.

Boloş spune că din estimările instituţiei sale, peste 550.000 de astfel de situații. De exemplu județul Teleorman, unde 40.000 de beneficiari sunt la aceeași adresă.

„Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declarații pe proprie răspundere și cu informațiile culese din teren prin Poșta Română să ajungem în posesia acestor informații cu beneficiarii noștri și cu clarificarea domiciliului și a situației locative raportate la locul de consum și în acest fel să facem verificările în privința plafonului de venit și respectiv calculul venitului mediu pe membru de familie per loc de consum și in acest fel beneficiarii să-și intre în drepturi.

Mecanismul este relativ simplu. Se va derula începând de luni, 16 ianuarie, până pe data de 1 februarie – vor fi distribuite aceste declarații pe propria răspundere în acele situații pe care le avem în localitățile rurale unde toți beneficiarii figurează că locuiesc la aceeași adresă.”, a declarat Marcel Boloș.

A două măsură și a doua situație pe care am reglementat-o este aceea în care beneficiarii noștri au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu. În acest fel, beneficiarul este pus în situația de a fi exclus din lista de beneficiari.

Pentru aceasta, mecanismul aprobat de Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se va adresa Primăriei din raza de domiciliu de care aparține pentru a i se întocmi o anchetă socială, în care se va valida situația de la fața locului, respectiv câți locuiesc la adresa de domiciliu.

„Deci în astfel de situații, când un beneficiar locuiește și are în evidență colocatari la adresa de domiciliu, pe baza înștiințării primite, poate rezolva această situație prin două modalități: fie își radiază colocatarii care figurează la adresa de domiciliu din evidențele care există la Direcțiile de Evidența Populației, sau, a doua variantă, se adresează Primăriei pentru a realiza ancheta socială.”, a declarat ministrul.