Finanţarea partidelor politice reprezintă o problemă serioasă chiar şi în Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat că 17 partide politice au încălcat cadrul legal, printre acestea şi partidul ŞOR, o formaţiune politică ce reprezintă interesele populației rusofone. Liderul partidului este ex-primarul orașului Orhei, controversatul om de afaceri milionar Ilan Șor. Președintele de onoare este Valerii Klimenko.
17 de partide politice din Republica Moldova refuză să ofere veniturile şi cheltuielile. Printre acestea şi Partidul ŞOR
Comisia Electorală Centrală a luat act de informațiile prezentate în rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2022.
„CEC a constatat că rapoartele financiare prezentate de 14 partide politice conțin informații depline și sunt completate în corespundere cu prevederile legale. În același timp, în rapoartele prezentate de 13 partide politice este indicată cifra ,,0” la toate compartimentele. 28 de partide politice au admis erori nesemnificative de calcul, necorespunderea raportului prezentat prin intermediul SSI „Control Financiar” cu cel pe suport de hârtie, reflectarea greșită a sumelor din donații și alocații, precum și a cheltuielilor, prezentarea informațiilor în alt format decât cel stabilit de CEC, neprezentarea informației necesare, precum și alte neconformități.
În urma analizei rapoartelor, CEC a constatat depășirea plafonului donațiilor de către Partidul Liberal. Comisia a somat formațiunea să verse în bugetul de stat suma de 12120,00 lei primită peste plafonul prevăzut de lege
Totodată, în cadrul procesului de supraveghere și control, Comisia a constatat refuzul deliberat al Partidului Politic „Șor” de a prezenta benevol documentele primare care justifică veniturile și cheltuielile suportate pe parcursul primului semestru al anului 2022. Acest fapt contravine prevederilor legale privind finanțarea partidelor politice, iar în consecință, CEC a fost în imposibilitatea verificării corectitudinii informațiilor indicate în raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2022.
Pe acest caz, Comisia Electorală Centrală a sesizat Procuratura Anticorupție, pentru examinarea modalității de finanțare a Partidului Politic ”Șor” în perioada de gestiune 1 ianuarie 2022 – 30 iunie 2022, inclusiv din perspectiva abaterilor constatate de Comisie”, menționează CEC într-un comunicat de presă.
CEC precizează că 55 de partide politice au avut obligația de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2022.
Descinderi şi arestări la Partidul ŞOR în luna noiembrie
În luna noimebrie, Procuratura Anticorupție, anunţa că în rezultatul perchezițiilor efectuate în seara zile de 02 noiembrie 2022, au fost reținute 8 persoane, care sunt bănuite de participarea în calitate de complici la săvârșirea infracțiunii de acceptare cu bună știință a finanțării Partidului Politic din partea unei grup criminal organizat.
„În cadrul descinderilor au fost depistați și ridicați bani în sumă totală de 321 700 de lei. Partidul Șor consideră că perchezițiile efectuate miercuri la sediul central al formațiunii nu sunt nimic altceva decât o intimidare”.
ŞOR riscă să fie scos în afara legii
Guvernul din Republica Moldova a aprobat miercuri, 9 noiembrie, o cerere a ministrului justiției, Sergiu Litvinenco. Politicianul a vrut să fie sesizată Curtea Constituţională pentru a fi scos în afara legii partidul pro-rus Şor.
Sergiu Litvinenco susține că în sesizarea realizată de el sunt prezentate suficiente argumente care demonstrează faptul că Partidul Şor a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept. De asemenea, ministrul susține că partidul pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.