Până în prezent, costurile cu monumentala construcţie “Catedrala Mântuirii Neamului” s-au ridicat la 185 de milioane de euro, iar până la deschiderea acesteia ar mai fi aproximativ 3 ani de zile.
Pentru interiorul lăcașului de cult, de 2-3 ori/ lună se aduc direct din Veneția saci cu pietre de mozaic.
“În acest moment, muncitorii lucrează la faţadele exterioare. Sunt gata cele 7 turle, împreună cu turla Pantocrator. Se doreşte ca faţadele exterioare să fie gata până la finalul acestui an, astfel încât să putem admira silueta Catedralei naţionale” a spus reporterul Observator, Mădălina Iacob, după un scurt tur la Catedralei făcut în data de 06 iulie 2022.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a declarat:
“Ne aflam într-unul dintre cele 2 porticuri care marginesc spațiul liturgic exterior al Catedralei Naționale. Există și aceste locuri retrase, de reculegere, de odihnă pentru cei care vizitează un asemenea spatiu relegios”.
“Lungimea catedralei la sol este de 120 de metri, înălţimea tot de 120 de metri, pentru că avem simbolistica lui Hristos cel Înviat, care ridicându-se din mormânt era la fel de înalt ca atunci când a fost depus în acest mormânt. Atunci când crucea va fi montată pe turla principală, înălțimea va fi 127 de metri”.
Care este stadiul lucrărilor în prezent
De la oricare dintre intrările Capitalei, se vede cupola centrală din tablă aurită a celei mai mari Catedrale Ortodoxe, iar Iconostasul este finalizat.
Furnicarul s-a mutat la interior și se lucrează la zona care face legătura dintre altar şi naosul bisericii.
“Specialiştii montează mozaicul. Este cel mai amplu proiect de decorare a unei biserici cu această tehnică. Iconostasul a intrat deja în Cartea Recordurilor”, a transmis Mădălina Iacob.
Pictorul Daniel Codrescu, specialist în tehnica mozaicului a declarat:
- “Vorbim despre 18 mii de metri pătrați de mozaic, din care am reușit să realizam 6 mii de metri pătrați, altarul, catapeteasma pe față și pe spate, cea mai mare catapteasma din lumea ortodoxă, care are aproximativ 500 de metri pătrați doar aceasta suprafață, compusă din 45 de icoane pe 5 registre.
- Totul începe însă în atelierul de mozaic unde 100 de oameni muncesc de zor la plăcile care sunt montate apoi în biserică”.
- “La Veneția se confectionează aceste mici pietre de mozaic care sunt livrate în saci și ne folosesc nouă ca materie primă. Fiecare petricică trebuie să îşi găseasca locul aici în Bucureşti”.
În ceea ce privește cantitatea de mozaic folosită, aceasta este de 16 kilograme/ metru pătrat, ceea ce conduce la costuri deloc mici, dar care, potrivit reprezentanţilor BOR, acestea nu sunt la fel de mari ca în cazul altor instituţii de interes public.
Ce spune purtătorul de cuvânt al BOR despre suma cheltuită până acum pentru construirea Catedralei
Referitor la suma cheltuită până acum, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR a spus: “Până în acest moment s-au cheltuit 180 de milioane de euro. Anul acesta, Guvernul României, prin secretariatul pentru culte, a putut oferi 50 de milioane de lei. Se primesc bani din donațiile oamenilor credincioși, și nu puțini. Mobilizarea oamenilor ne-a surprins și pe noi. La început a fost un proiect discutat și disputat, actualmente este un proiect consacrat!”, potrivit observatornews.ro
Când au început lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului
- În anul 2010 au demarat lucrările
- În anul 2018 Catedrala a fost sfințită de patriarhul Daniel împreuna cu patriarhul Bartolomeu cu ocazia Centarului
- În anul 2019, sute de oameni au participat la slujbă în interior, cu ocazia vizitei apostolice a Papei Francisc în România.
- Din anul 2019 și până în prezent lucrările continuă, iar Biserica Ortodoxă Română speră ca în anul 2025 (când se vor împlini 100 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române) lucrările să se finalizeze.