Salariații din România vor primi tichete de masă mai mari. Camera inferioară a Parlamentului a adoptat un nou proiect de lege. Acesta prevede creșterea valorii bonurilor de masă în două tranșe.
Proiectul a fost adoptat în vara anului 2023. Propunerea a venit din partea Ministerului Muncii. Măsura se va implementa în lunile august și septembrie ale acestui an.
Pe 27 iunie anul trecut, Executivul a aprobat propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Aceasta prevede majorarea valorii tichetelor de masă. Măsura a fost necesară din cauza scăderii puterii de cumpărare. Aceasta a fost afectată de conflictul din Ucraina și de liberalizarea prețurilor la energie.
„Având în vedere că valoarea acestor tichete de masă a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024”, sunt informațiile oferite de reprezentanții Ministerului Muncii, prin intermediul unui comunicat de presă, potrivit Mediaflux.
Tichete de masă mai mari
Proiectul de lege urmărește aprobarea OUG 69/2023. Aceasta a modificat art. 14 din Legea nr. 165/2018. De la 1 august anul trecut, valoarea tichetelor de masă a crescut la 35 de lei. De la 1 ianuarie anul acesta, valoarea a urcat la 40 de lei.
Prin derogare de la articolul 33 din normele metodologice, valoarea de 40 de lei va fi aplicată din august și septembrie 2024.
În septembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul de lege. Acum, legea se îndreaptă spre președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Angajatorii nu sunt obligați să majoreze valoarea tichetelor de masă. Valoarea de 40 de lei este suma maximă care poate fi acordată.
Această valoare se va menține cel puțin până în toamna acestui an. Din septembrie, se discută o nouă creșter.
De asemenea, din iulie, se va majora și salariul minim. Majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie va aduce 280 de lei în plus în mână celor care sunt plătiți cu minimul pe economie. Demnitarii și bugetarii, ale căror venituri sunt calculate în funcție de acest indicator, vor primi sume mai mari.
Măsura a fost aprobată prin HG 598/2024. OUG 59/2024 completează această hotărâre, specificând că 300 de lei din noul salariu minim brut nu vor fi taxabili. Pentru această sumă nu se va plăti impozit sau contribuții sociale.