Lifestyle

Șocant. 1,5 milioane euro bani europeni au fost risipiți de Primăria Iași pentru un telescaun care a funcționat doar patru zile

Șocant. 1,5 milioane euro bani europeni au fost risipiți de Primăria Iași pentru un telescaun care a funcționat doar patru zile
ziaruldeiasi.ro

În anul 2023, „Telescaunul ruşinii” de la Ciric va împlini 10 ani de la punerea în funcţiune, fiind utilizat doar pentru o perioadă de aproape 3 ani.

Astfel, aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai inutile investiţii din ţară, care a costat bugetul european 1,5 milioane euro, iar încasările Primăriei de pe urma exploatării telescaunului au fost de 10.600 euro.

În prezent, în pădurea de la Ciric, „Telescaunul ruşinii” poate fi văzut ca un morman de fiare, care ruginesc  de mai bine de șase ani, și pentru care, mai nou, Primăria a cheltuit bani pentru realizarea unui studiu în vederea idenficării celei mai viabile soluţii care ar putea “salva” obiectivul.

Dar, care este cea mai bună soluție, potrivit autorităților

Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei a declarat că „cea mai simplă soluţie propusă este dezafectarea telescaunului şi vânzarea lui către cei interesaţi”.

În trecut,  oficialii municipalităţii au vorbit despre extinderea peste lacul Ciric a telescaunului sau relocarea echipamentelor în alte zone din oraş.

Totuși, de mai mult de șase ani, Primăria este incapabilă să ia o decizie privind viitorul telescaunului. În acest sens, municipalitatea a recepţionat, recent, un studiu cu privire la rentabilizarea investiţiei, iar documentaţia cu soluţiile propuse este analizată în prezent de funcţionarii Primăriei, după cum a transmis Sebastian Buraga.

În acest context, Sebastian Buraga a mai precizat că  „una din soluţiile studiate, soluţie pe care şi noi am propus-o spre analiză, presupune mutarea telescaunului la pârtia de schi din zona Sărăriei. Din păcate, punerea în practică a acestei soluţii nu este simplă şi presupune şi cheltuieli suplimentare. Astfel, soluţia studiată presupune nu doar demontarea din zona Ciric, transportul şi remontarea telescaunului la pârtia de schi, ci şi redimensionarea acestuia, unele modificări tehnice la instalaţie (scaune, stâlpi de susţinere), dar şi prelungirea acestuia pe toată lungimea pârtiei de schi”.

În perioada următoare va fi luată o decizie

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Primăriei a adăugat că nu este exclus ca, în final, o astfel de soluţie să fie aplicată, dar a subliniat că decizia va fi luată după ce va fi făcută o analiză în detaliu a studiului.

Astfel, potrivit lui Buraga:

  • „Cu siguranţă în perioada următoare se va lua o decizie şi, dacă se ajunge la concluzia că mutarea telescaunului la pârtia de schi din zona Sărăriei este una fezabilă, cu siguranţă vom încerca să identificăm sursa de finanţare şi să încercăm să-l finanţăm inclusiv din bugetul local în proiectul de buget pentru anul 2023”.
  • „Cea mai simplă soluţie propusă este dezafectarea telescaunului şi vânzarea lui către cei interesaţi”, iar dezafectarea şi valorificarea echipamentelor reprezintă o propunere din studiu, dar, în acelaşi timp, a precizat că nu există o decizie în acest sens.

Referitor la acest telescaun, în spaţiul public a apărut ideea relocării telescaunului în Grădina Botanică, dar o astfel de soluţie ar presupune de asemenea costuri suplimentare pentru reutilizarea unei instalaţii de mici dimensiuni, fără a mai pune în calcul şi gradul de uzură al echipamentelor.

Telescaunul, ideea Primăriei

Realizarea telescaunului a fost o idee a Primăriei pentru a face zona de agrement Ciric mai atractivă. Astfel, acesta a fot realizat iar pentru amenajarea lui au fost cheltuiţi 6,4 milioane lei (1,5 milioane euro, la cursul de acum 10 ani). Iar după patru zile de la inaugurare (în mai 2013, cu un sobor de preoţi şi mult fast), telescaunul nu a mai funcționat.

Realizarea telescaunului, una dintre cele mai inutile din ţară

De asemenea, distanţa foarte mică străbătută (363 metri) şi faptul că telescaunul trece exclusiv prin pădure au determinat ca această investiţie să fie una dintre cele mai inutile din ţară, pentru că încasările în perioada 2013 – 2016 din exploatare au avut o valoare de 46.830 lei, o sumă ridicolă, dacă ne raportăm la banii cheltuiţi pentru realizarea şi darea în folosinţă.

Au fost defrișate 6,6 ha de pădure

Realizarea telescaunului a făcut parte din proiectul de modernizare a zonei Ciric, primul proiect finanţat la Iaşi de către Comisia Europeană, după aderarea României la blocul comunitar. Iar, pentru implementarea investiţiei au fost desfrişate 6,6 ha de pădure, inclusiv pe tot traseul telescaunului, potrivit ziaruldeiasi.ro.