15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. „Floarea de-o seamă cu crocodilii”. Este o specie florală unică în Europa, care se găseşte numai în România. Cunoscută sub denumirea botanică de „Paeonia romanica peregrina”, este şi cea mai veche floare din România, fiind datată înainte de era glaciară.
Bujorul românesc este o plantă ierboasă cu o tulpină neramificată de aproximativ 50 de centimeri pe care se găsesc frunze compuse, sectate sau dinţate. Floarea are culoarea roşu aprins şi numără 5-6 sau 7-11 sepale mari şi frumoase.
Bujorul românesc, de-o seamă cu crocodilii
Specialiştii o numesc floare relict glaciar şi o consideră o ”supravieţuitoare” având în vedere că a răzbit până în zilele de astăzi.
„Este o floare foarte rară şi veche. Bujorul românesc, cunoscut ca paeonia romanica peregrina, este o specie relict glaciar. A supravieţuit tuturor glaciaţiunilor care s-au perindat peste Europa. Putem spune că este de-o seamă cu crocodilii. Aşa cum au supravieţuit crocodilii erei glaciare, aşa este şi această specie de bujor ierboasă pe care o putem admira şi astăzi” , a declarat inginerul Mircea Toma, de la Ocolul Silvic Roşiorii de Vede.
15 mai. Bujorul, simbolul veteranilor Armatei Române
Bujorul românesc este sărbătorit pe 15 mai, în fiecare an, din 2015. Comunitatea Bujorul Românesc organizează anual o campanie de conștientizare. Bujorul românesc este promovat ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor, conform tvr.ro.
Specialiştii se străduiesc să adune toate semnăturile pentru ca bujorul, simbolul veteranilor Armatei Române, să devină floare națională. În ultimii ani, se fac apeluri pentru ca bujorul să devină floarea națională a României. Poți semna aici petiția online: