Angajatorii caută lucrători într-o varietate de industrii din cauza lipsei severe de forță de muncă din România. Cu toate acestea, există o nevoie specială de a angaja foști elevi ai școlilor de meserii, care au fost închise, din păcate, după 1989.
Remunerația pentru un muncitor cu rol de mecanic de camioane sau utilaje variază, de obicei, între 700 și 1.100 de euro net pe lună, potrivit datelor portalului online de angajare BestJobs.
Salarii de 1.100 euro
„Transportul rutier este cea mai utilizată metodă de transport a mărfurilor la nivelul UE, la nivel naţional înregistrând în 2022 o creştere cu 6,9% a volumului de mărfurilor transportate, comparativ cu perioada similară din 2021, conform datelor INS. Companiile de transporturi au parcuri mari de camioane, pregătite pentru a face faţă cererii mari de transport al produselor pe teritoriul României dar şi internaţional”, explică Ana Vişian, marketing manager, BestJobs.
Munca unui mecanic de camioane constă în a face întreținerea, reparațiile și inspecțiile necesare înainte ca un camion să pornească în călătorie, după cum a descris Ana Vișian. Pentru a fi calificat pentru acest post, un candidat trebuie să aibă cunoștințe practice de mecanică, să aibă o pregătire în domeniul auto sau al ingineriei mecanice și să aibă cunoștințe de întreținere, reparare și revizie a motoarelor de camioane. În plus, este esențial să aibă o pregătire tehnică solidă și să înțeleagă cum să analizeze desenele tehnice și mecanice.
„Ofertele de angajare sunt atât la nivel naţional, cu oferte salariale de 700 – 1100 euro net lunar, dar şi în UE, în ţări precum Olanda, Belgia sau Irlanda, cu oferte salariale care depăşesc 2.500 euro net lunar”, a mai spus aceasta.
Ce beneficii au mecanicii
Primele de vacanță, indemnizațiile de transport, cantinele cu mese calde zilnice și primele de performanță se numără printre avantajele și bonusurile specifice oferite pentru acest post. Dintre cele 35.000 de posturi active din rețeaua BestJobs, există 2.503 posturi vacante pentru mecanici autocamioane/utilitare. Cele mai multe anunțuri pot fi văzute în Brașov, Oradea, Târgu Mureș, București și în străinătate.
Un locuitor din București care câștigă 2.450 de euro (puțin peste 12.000 de lei) pe lună ar trebui să câștige 4.100 de euro la Viena, 4.650 de euro la Londra și 5.100 de euro la Paris pentru a menține același nivel de trai, potrivit datelor furnizate de InvestRomania, o organizație guvernamentală care promovează și facilitează investițiile străine în România.
Costul vieții variază, dar aceste variații sunt mai puțin pronunțate în Europa Centrală și de Est. În timp ce Bucureștiul și Budapesta sunt comparabile, cu o diferență de cost lunar de doar câteva zeci de euro, Praga este considerat cel mai costisitor oraș din zonă.
Deși veniturile medii între orașe sau națiuni sunt frecvent comparate, această statistică este insuficientă în sine și trebuie luată în considerare în contextul prețurilor și al cheltuielilor generale. România TV notează că, deși salariul mediu în România, de exemplu, este semnificativ mai mic decât în Germania, cheltuielile de trai sunt considerabil mai mici.