Românii care solicită din partea angajatorului câteva zile de concediu medical ar putea fi verificați chiar de Poliție, potrivit unei inițiative legislative depuse în Parlament, prin care aturoriățile urmăresc eliminarea „ fraudelor legate de concediile medicale fictive”.
Inițiativa aparține fostului vice-premier Raluca Turcan îngrijorată de faptul că doar în ianuarie și februarie au fost solicitate sume record pentru acoperirea cheltuielilor aferente concediilor medicale.
Persoanele aflate în concediu medical verificate de Poliție
„Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a „chiuli” de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății.
Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie”, a explicat Raluca Turcan pe pagina personală de Facebook.
Situația nu este nouă, verificarea persoanelor care au solicitat concediu medical s-a făcut până în 2015, moment la care angajații Caselor de Sănătate împreună cu oamenii legii aveau, printre altele, și sarcina de a-i verifica pe angajații aflați în concediu medical.
Începând cu 2015 Parlamentul a retras ordonanța respectivă pe motiv că „ Reglementarea este excesivă și absența de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor”, potrivit observator.ro.
În acest context, ministrul Muncii Marius Budăi, nu consideră de bun augur implementarea unor asemenea măsuri suplimentare. Unul dintre motivele invocate de Budăi ține de faptul că Raluca Turcan, inițiatoarea proiectului nu a luat în calcul și consultarea medicilor de familie, cei care de altfel, emit majoritatea adeverințelor de concediu.
Poziția ministrului Marius Budăi
„Probabil va trebui să mai angajăm încă vreun milion de cadre în Poliție ca să avem la fiecare câte un paznic. Nu știu. O să văd motivarea” a precizat Budăi. Un alt motiv invocat de oficialul român prin care contestă inițiativei Ralucăi Turcan constă în faptul că aplicarea acestor prevederi ar reduce gradul de libertate al cetățenilor.
„Nu am citit proiectul, însă mie nu îmi sună bine a pune în spatele fiecărui cetățean câte un paznic dacă face aia sau dacă face ailaltă”, a adăugat ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi.
Totodată, ministrul a subliniat faptul că legislația în vigoare stipulează faptul că pot fi demarate controale la cei care sunt în concediu medical, însă, precizează Budăi, aplicarea ca la carte a prevederilor în acest sens ar transforma statul român Gestapo-ul din vremea lui Adolf Hitler.
„Într-adevăr, există și acum o prevedere că pot fi controale la cei care sunt în concediu medical pentru a putea fi verificați. Chestiunea aceasta, să ne transformăm așa în Gestapo … am să văd proiectul. Nu l-am citit”, a comentat Marius Budăi.