International

Putin și Xi Jinping au băgat groaza în SUA! Ce înseamnă acordul lor nelimitat

putin sursa foto revista22.ro
Credit imagine: revista22.ro

Instituția de securitate a Statelor Unite a tras un semnal de alarmă  în urma ultimului acord bilateral Putin-Xi pentru un transfer de tehnologie critică, pe care China l-ar putea folosi pentru a produce focoase nucleare.

Oficialii americani sunt pe muchie de cuțit. Recenta întâlnire dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, a dus la un acord pe termen lung care vizează dezvoltarea susținută a așa-numitelor reactoare cu neutroni rapizi.

În timpul întâlnirii de marțea trecută de la Moscova, Putin și Xi au anunțat acordul nuclear ca parte a unei serii de acorduri semnate de națiunile lor. Xi a fost în Rusia timp de trei zile săptămâna trecută pentru a face presiuni asupra lui Putin să accepte un plan de pace în 12 puncte pentru a dezamorsa războiul din Ucraina, deși propunerile nu au găsit adepți în rândul puterilor occidentale care susțin Kievul.

SUA se teme de parteneriatul Rusia-China

Se pare că secretarul de stat american Antony Blinken a abordat acordul dintre China și Rusia și și-a exprimat îngrijorarea în timpul unei audieri în Congres, miercuri.

„Au vorbit despre un parteneriat fără limite”, a declarat Blinken.

Gigantul rusesc de tehnologie nucleară Rosatom State Nuclear Energy Corporation ar fi furnizat 25 de tone de uraniu puternic îmbogățit către CFR-600, prima instalație de reactor rapid din China, în decembrie.

Instalațiile de reactoare rapide din China utilizează metal lichid în loc de apă pentru a modera operațiunile. Aceste reactoare rapide sunt împrumutate din tehnologia rusă.

Congresul SUA a tras semnale de alarmă cu privire la relația dintre Rosatom și China National Nuclear Corporation, care administrează instalația CFR-600, calificând-o drept „periculoasă” și îndemnând administrația Joe Biden să ia măsuri pentru a opri astfel de transferuri rusești de material nuclear către instalația chineză.

În urmă cu un an, administrația Biden avea în vedere sancțiuni împotriva Rosatom, în timp ce senatorii republicani au introdus un proiect de lege pentru a interzice importurile americane de la compania rusă, conform Eurasian Times.

„Cooperarea nucleară a Rusiei și a Republicii Populare Chineze (RPC) merge mult mai departe decât proiectele civile”, au scris împreună președinții comisiilor pentru servicii armate, afaceri externe și informații din Congres într-o scrisoare adresată consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan în urmă cu două săptămâni, potrivit raportului Bloomberg.

„Poate că au puncte de discuție în jurul acestui subiect, dar nu se poate evita faptul că reactoarele de reproducere sunt Plutoniu, iar Plutoniul este pentru arme”, a spus acesta, subliniind riscul ca furnizarea de uraniu îmbogățit de către Rusia să ducă la extinderea arsenalului nuclear al Chinei.

„Statele nucleare responsabile nu ar trebui să alimenteze programele nucleare [ale Chinei] cu material fisionabil fără să înțeleagă potențialul de escaladare, fără să înțeleagă natura destabilizatoare, fără să înțeleagă consecințele acestui transfer”, a declarat Nikkei Asia, citând un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, care nu a fost citat.

Beijingul, amenințarea din umbră

Acesta a continuat cu o nouă evaluare în 2022, care spunea următoarele: „În 2021, Beijingul și-a accelerat probabil expansiunea nucleară. Departamentul Apărării estimează că stocul operațional de focoase nucleare al RPC a depășit 400 de focoase nucleare.

„Dacă China continuă ritmul expansiunii sale nucleare, probabil că va pune în teren un stoc de aproximativ 1.500 de focoase nucleare până în 2035”, a concluzionat acesta.

China a respins insinuările SUA potrivit cărora CFR-600 ar fi o instalație de extracție a combustibilului pentru arme nucleare. China a susținut că unitatea era o sursă de generare a energiei electrice conectată la rețeaua sa electrică, ca parte a unui program ambițios în valoare de 400 de miliarde de dolari pentru a detrona SUA din poziția de principal producător de energie nucleară din lume până în 2035.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Beijing, a ripostat la adresa SUA. Wang a declarat: „China și Rusia desfășoară o cooperare normală în domeniul energiei nucleare civile, în conformitate cu obligațiile noastre internaționale corespunzătoare, în cadrul acordurilor interguvernamentale, ceea ce este perfect normal și nu vedem nimic în neregulă în acest sens.”

„Detaliile ultimului acord dintre China și Rusia privind livrările de uraniu pentru instalația CFR-600 nu sunt încă publice, dar există posibilitatea deturnării combustibilului pentru fabricarea de arme nucleare și pentru a crește stocul chinezesc”, potrivit lui Rajiv Nayan, cercetător asociat senior la Institutul de stat indian Manohar Parrikar pentru Studii și Analize de Apărare (IDSA), administrat de statul indian.

„Implicațiile acestui acord Rusia-China devin îngrijorătoare atunci când se dovedește că Beijingul și-a mărit stocul de arme nucleare folosind instalația CFR-600, așa cum au evaluat americanii, provocând o cursă a înarmării la care am asistat în urmă cu 30 de ani, în timpul Războiului Rece.

„Până când livrările de uraniu și transferurile de tehnologie nu se limitează la programul energetic, acest lucru este în regulă conform normelor de neproliferare”, a declarat Nayan, expert în dezarmare nucleară, control al exporturilor, neproliferare și control al armelor.

Rusia este cel mai mare furnizor mondial de reactoare nucleare și combustibil nuclear, iar exporturile sale nucleare nu au făcut decât să crească de la războiul din Ucraina, în ciuda sancțiunilor care au urmat.