Bloomberg a relatat că prețurile de referință la gazele naturale din Europa au urcat luni, 27 martie, în condițiile în care grevele din Franța au perturbat funcționarea infrastructurii energetice a țării, sporind îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie.
Protestele declanșate de decizia de prelungire a vârstei de pensionare au redus capacitatea de producție a instalațiilor nucleare din Franța la 57%, ceea ce a dus la creșterea costurilor energiei electrice pe piața internă.
Consecințele protestelor din Franța
De asemenea, grevele din Franța au avut un impact asupra funcționării rafinăriilor și a instalațiilor de import de gaze lichefiate. Între timp, prognozele arată că un val de frig se va extinde asupra Europei în următoarele zile, ceea ce a determinat ca prețul de referință al gazelor să urce luni cu până la 5,5%, potrivit Agerpres.
Problema energiei, care a amenințat cândva cu întreruperea gravă a aprovizionării cu gaz, a fost gestionată cu succes de Europa. Depozitele de gaz sunt deja reaprovizionate pentru sezonul următor, Italia și Germania fiind în frunte, cu doar câteva zile înainte de încheierea oficială a sezonului de furnizare a încălzirii. De asemenea, importurile de gaze lichefiate continuă să fie solide.
„Contractele de furnizare de gaze pentru perioade mai îndepărtate sunt şi ele în creştere, pe măsură ce se înmulţesc îngrijorările cu privire la lucrările de întreţinere la centralele nucleare din Franţa, în contextul grevelor, ceea ce ace ca încrederea în securitate energetică să aibă de suferit”, susţin analiştii de la firma de consultanţă Inspired Energy.
De asemenea, cumpărătorii europeni monitorizează îndeaproape calendarul lucrărilor de întreținere la instalațiile norvegiene de petrol și gaze, precum și evoluția instalației de export de gaze lichefiate din Freeport, Texas, care a fost un furnizor important de GNL pentru Europa înainte de a fi închisă anul trecut din cauza unui incendiu. După ce abia a fost repornită, această instalație a fost nevoită să se închidă din nou din cauza unor probleme tehnice.
Prețul de referință pentru gazul din Europa, care este stabilit la hub-ul de gaze din Amsterdam, a crescut cu 3,8%, la 42,65 euro pe megawatt-oră, în jurul orei 12:52.
Rusia și China, negocieri în privința suplimentării aprovizionării cu gaze
Între timp, acordul dintre Rusia și China privind sporirea aprovizionării cu gaz prin gazoductul Power of Siberia 2 se apropie de etapa finală.
„Negocierile privind pregătirea unui contract între Gazprom și CNPC din China privind livrările de gaze pe ruta Power of Siberia 2, via Mongolia, cu o capacitate totală de 50 de miliarde de metri cubi de gaz, sunt deja în stadiul final. Acest lucru va face posibil să ajungem la un volum anual de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi livrat către China”, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak.
Acest gazoduct de 2.600 de kilometri va înlocui exporturile de gaze rusești către Europa odată ce va fi pus în funcțiune.
Faza inițială a proiectului „Puterea Siberiei” este în prezent în funcțiune și, potrivit lui Novak, până în 2023 vor fi trimise 22 de miliarde de metri cubi de gaz către China.
Vicepremierul a declarat că China este, de asemenea, interesată de transportul prin intermediul rutei maritime nordice, scrie Forbes.