Urzicile se numără printre cele mai apreciate remedii naturiste de sezon, cu un aport ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Plantele sunt folosite atât în scopuri alimentare, cât și medicinale.
Utilizările medicinale ale urzicilor sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. De exemplu, în Egiptul Antic, urzicile erau folosite ca remedii împotriva durerilor de spate și artritei. În imperiul roman, soldații aplicau frunze de urzică pe piele, pentru senzația de cald pe care o generează.
În numeroase țări, urzicile sunt folosite în medicina tradițională pentru a trata reumatismul, probleme gastrointestinale sau tulburări ale tractului urinar. Frunzele sunt folosite în infuzii, pentru cataplasme sau sunt aplicate direct pe piele pentru a trata durerile musculare. Se recomandă însă atenție în aceste forme de tratament pentru că frunzele și tulpinile urzicilor sunt acoperite cu un puf înțepător, micile ace conținând histamină, acid folic și alte substanțe care pot cauza mâncărime, roșeață și umflături.
În ţara noastră, pe lângă urzica comună, consumată în mod curent, se mai consumă și Urzica mică, Urzica moartă albă şi Urzicuţa moartă.
Un antioxidant natural de mare putere
Urzicile sunt bogate în vitamine și nutrienți și studiile științifice recente arată că extractul de urzici crește nivelul de antioxidanți din sânge. Totodată, urzica este plantă cu cel mai bogat conținut de clorofilă, o sursă bogată de vitamine și cu importante proprietăți terapeutice.
Planta mai are însă un avantaj important – are un aport caloric redus. Potrivit tabelului de valori nutriționale, 100 de grame de urzici conțin:
Acid folic – 14 mcg
Calorii – 42 kcal
Vitamina A – 2.011 IU
Vitamina B – 0,103 mg
Vitamina K – 498,6 mcg
Fibre – 6,9 g
Calciu – 481 mg
Fier – 1,64 mg
Magneziu – 57 mg
Fosfor – 71 mg
Zinc – 0,34 mg
Potasiu – 334 mg
Proteine – 2,71 mg.
Care sunt proprietățile curative ale urzicilor
Urzicile pot fi consumate în siguranță dacă sunt pregătite corect și au numeroase beneficii pentru sănătate. Planta poate fi folosită pentru prepararea de mâncăruri, dar și ca supliment nutritiv sau sub formă de ceai. Aplicațiile medicale sunt multiple:
- Reduc inflamatiile – urzicile conțin compuși care pot ameliora inflamațiile și calma durerile.
- Reduc tensiunea arterială – urzicile stimulează producția de oxid de azot, care ajută la dilatarea vaselor de sânge, dar și la reglarea bătăilor inimii, favorizând astfel echilibrarea tensiunii arteriale.
- Reglează nivelul de zahăr din sânge – o doză zilnică de 500 de miligrame de extract de urzică poate scădea în mod semnificativ zahărul din sânge.
- Tratează afecțiunile cutanate – cremele pe baza de urzici pot ajuta la tratarea rănilor sau arsurilor.
- Prevenirea şi tratarea bolilor renale – urzica sporeşte eliminarea urinei din organism şi a substanţelor toxice din întreg organismul și favorizează eliminarea acidului uric.
- Combat anemia – datorită continului ridicat de fier, consumul de urzici este benefic pentru a trata sau preveni anemia.
- Tratează alergiile – extractul de urzică poate inhiba producția de histamină, compus care declanșează simptomele alergiilor.
- Îmbunătățesc sănătatea ficatului – proprietățile antioxidante asigură o protecție hepatică extinsă și stimulează secreţia pancreatică și a bilei.