Potrivit anunțului de marți, 7 martie, al ministrului Familiei, Gabriela Firea, peste 5.000 de dosare au fost înscrise în programul național de creștere a natalității, iar comisia a analizat deja aproximativ 2.850 dintre acestea.
„1 din 5 cupluri din România se luptă cu infertilitatea! Datele au fost confirmate astăzi de Asociația Pentru Reproducere Umană din România printr-un studiu la nivel național. În ultimii 5 ani, aproape 2 din 10 femei au avut nevoie de tratamente pentru a putea rămâne însărcinate”, a anunțat marți Gabriela Firea pe Facebook.
Beneficiarii au început să primească sprijinul financiar
Cele mai recente cifre ale Proiectului Național de Creștere a Natalității, gestionat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, au fost prezentate de aceasta în cadrul unui eveniment. Ministrul susține că, din 5 decembrie, au fost înregistrate peste 5.000 de cereri, iar comisia a analizat aproximativ 2.850 dintre acestea.
„Din păcate, multe dintre dosare au avut nevoie sa fie reanalizate, pentru că fie erau incomplete, fie conțineau documente completate greșit”, susține Gabriela Firea.
Ea a precizat că 600 de vouchere au sosit sau sunt în drum spre beneficiari și că 1.000 de contracte au fost deja livrate cuplurilor sau femeilor care s-au înscris în program. Săptămâna aceasta, ministrul anticipează că va trimite încă 400 de contracte solicitanților programului. De asemenea, ministerul va cumpăra încă 200 de cupoane.
„Știu că sunt încă multe întrebări de la cei care-și doresc să devină părinți, și, de asemenea, multă nerăbdare. Le cer tuturor, încă o dată, să aibă încredere în noi și să aibă răbdare pentru că vor primi acest sprijin în valoare de 15.000 de lei”, a mai transmis Gabriela Firea.
Cine se poate înscrie în program
Pentru a putea beneficia de ajutorul financiar, candidații trebuie să îndeplinească o serie de condiții:
– cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia infertilă să fie cetățeni români și să aibă domiciliul în România;
– cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia infertilă să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
– procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală de pe teritoriul României, parteneră a programului, autorizată să desfășoare acest tip de activități;
– vârsta femeii beneficiare trebuie să fie cuprinsă între 20 și 45 ani.
„Diferența majoră dintre programul Ministerul Familiei și ceea ce exista ca și posibilitate până acum este că noi ne-am gândit, împreună cu ONG-urile de profil și medicii care ne-au asistat în realizarea acestui program, să oferim 3 astfel de decontări, pe parcursul unui an, femeilor, doamnelor, bineînțeles, la indicație medicală, astfel încât dacă primul tratament nu este cu reușită, nimeni nu trebuie să se dezarmeze.
Urmează și cel de-al doilea și al treilea pe parcursul unui an, dar și în următorii ani tot la indicație medicală se poate accesa acest program”, a declarat Gabriela Firea.