Lifestyle

13 măsuri simple și eficiente care ar putea preveni 4 tipuri de cancer din 10

cancer

Peste 5 milioane de tipuri de cancer ar putea fi prevenite în fiecare an, urmând 13 pași simpli și eficienți, relatează un studiu publicat în British Journal of Cancer. Potrivit cercetătorilor, politicile de sănătate publică ar trebui să încurajeze aceste modificări pentru a reduce dramatic numărul de diagnostice anual. Și mai mult, având în vedere că unele dintre ele sunt destul de necunoscute de publicul larg …

1) Renunță la fumat!

Fumatul ocupă întotdeauna primul loc trist în clasamentul factorilor de risc de cancer. Cu toate acestea, măsurile de prevenire încep să dea roade, deoarece numărul fumătorilor scade încet în țările occidentale. Trebuie spus că statisticile sunt îngrozitoare: riscul de a avea cancer este de 10 până la 50 de ori mai mare la un fumător decât la un nefumător (1). În medie, trăiesc cu 10 ani mai puțin decât nefumătorii, îmbătrânind mai puțin bine: hipertensiunea, bolile cardiovasculare, bronșita cronică și disfuncția erectilă fac, în general, parte din viața lor de zi cu zi.

Mecanism: arderea fumului de tutun modifică progresiv mucoasa bronșică și paralizează cilii de protecție. Pe termen lung, aceste cilii dispar și evacuarea particulelor poluante devine foarte dificilă. Iritația cronică perturbă apoi celulele mucoasei care se aglomerează în loc să rămână într-un singur strat.

2) Slăbiți

Excesul de greutate este al doilea cel mai responsabil pentru cancerul din lume. Autorii studiului estimează că este o imensă amenințare publică, având în vedere epidemia de obezitate care afectează în prezent lumea occidentală. Din păcate, oamenii nu își dau seama în ce măsură își pun sănătatea în pericol.

Mecanism: un exces de țesut adipos (în special în apropierea abdomenului) perturbă un număr incalculabil de mecanisme care duc la o stare de inflamație cronică, îmbătrânire accelerată, rezistență la insulină, susceptibilitate crescută la tulburări cardiovasculare și risc crescut de cancer. Este posibil să fie afectate mai mult de 13 tipuri de cancer, în special cele ale intestinului, sânului, uterului și rinichilor.

3) Pregătiți-vă mai bine corpul pentru expunerea la soare și creșteți aportul de antioxidanți

Numărul melanoamelor maligne care sunt diagnosticate în fiecare an în lume este estimat la cel puțin 130.000. Acestea sunt tumori canceroase care se formează în melanocite, celulele pielii care produc melanina. Acestea sunt printre cele mai avansate tipuri de cancer care se metastazează ușor. Potrivit autorilor studiului, expunerea la razele UV de la soare este principalul vinovat al acestei epidemii.

Mecanism: În realitate, nu expunerea la razele solare ca atare este condamnabilă, ci modul nostru de a ne expune. Deoarece ne petrecem cea mai mare parte a timpului în birouri, pielea noastră nu se obișnuiește cu potențialul răsărit al razelor solare în primăvară. Sub acțiunea razelor ultraviolete, melanocitele eliberează în mod normal melanină, un pigment responsabil de filtrarea razelor în timpul următoarei expuneri. Este bronzul, bine cunoscut. Din păcate, de cele mai multe ori, ne expunem corpul insuficient pregătit la raze UV ​​foarte agresive care, în absența melaninei, vor provoca mutații genetice grave în celulele stem ale pielii (3). Cu expuneri imprudente, mutațiile se acumulează, până în ziua în care o simplă arsură solară provoacă mutații excesive și dezvoltarea melanomului.

Sfaturi complementare: consumați în mod regulat alimente bogate în quercetină (cum ar fi struguri și fructe de pădure), licopen (roșii), luteină (legume cu frunze verzi închise, cum ar fi varza și spanacul) și carotenoide (cum ar fi caise, pepene galben, morcov sau piper), în special primăvara și vara. Aceștia sunt pigmenți care vor ajuta la filtrarea razelor UV ale soarelui.

4) Protejați-vă de Helicobacter Pylori și virusul Papilloma

În ultimii ani, cercetătorii au măsurat pericolul reprezentat de această mică bacterie, Helicobacter pylori, care, probabil, colonizează stomacul unei persoane din două din lume. Potrivit ultimelor știri, poate cauza moartea a peste 600.000 de persoane pe an, prin cancer de stomac.

În ceea ce privește virusul Papilloma, acesta reprezintă un grup extrem de comun de viruși în lume care se transmite în principal prin contact sexual. Cele mai agresive dintre acestea sunt în principal responsabile de cancerul de col uterin care ucide mai mult de 270.000 de femei în fiecare an.

Mecanisme: Majoritatea infecțiilor cu papilomavirus sunt inofensive și dispar spontan în mai puțin de 2 ani. Dar anumite tulpini agresive reușesc să se integreze în cromozomii celulei gazdă și provoacă o mutație a celulelor colului uterin care duce la dezvoltarea unei tumori.

Helicobacter pylori secretă o enzimă capabilă să taie legăturile care țin împreună celulele mucoasei gastrice. Prin urmare, impermeabilitatea stratului protector al stomacului nu mai este asigurată și bacteriile se pot amesteca în straturile mai profunde. Acolo, eliberează o toxină, proteina Cag A (gena asociată cu citotoxina – gena asociată cu citotoxina), capabilă să reprogrameze funcționarea genetică a celulelor pentru a preveni detectarea sistemului imunitar. Din păcate, acest truc magic de asemenea aliniază greșit o multitudine de semnale secundare, dintre care unele sunt asociate cu cancerul.

5) Bea mai puțin alcool

Chiar și consumul moderat de alcool crește riscul de cancer. Evident, cu cât bei mai mult, cu atât crește acest risc: de exemplu, dincolo de 10 pahare pe săptămână, speranța de viață se reduce cu o medie de doi ani.

Mecanism: a fost înțeles foarte recent. Când bei alcool, corpul tău produce acetaldehidă, o substanță chimică periculoasă care pune în pericol firele de ADN (acid dezoxiribonucleic) ale celulelor stem. Anumite enzime (aldehide dehidrogenazele) pot limita deteriorarea prin transformarea rapidă a acetaldehidei în acetat, dar acestea sunt adesea defecte sau în număr limitat (în special la populațiile asiatice). Există, de asemenea, mecanisme de reparare a ADN-ului, dar genele care au grijă să le pună la locul lor pot fi la rândul lor deteriorate. Sunt consumul de alcool pe termen lung și acumularea de degradări ale ADN-ului, care ajung să declanșeze cancerul.

6) Mănâncă mai multe fibre

Nu există nicio îndoială că persoanele care consumă cantități mari de fibre dietetice prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancer, în special cancer de sân și de colon.

Mecanism: alimentele bogate în fibre pot ajuta la reducerea nivelurilor crescute de estrogen din sânge, care sunt extrem de asociate cu cancerul de sân. Sunt oferite alte mecanisme pentru a explica efectul său preventiv în unul dintre cele mai letale cancere, cancerul colorectal: reducerea timpului de tranzit al deșeurilor și favorizarea bacteriilor specifice care produc butirat, o sursă de energie pentru celulele colonului care, eventual, ajută la prevenirea tumorilor (9) ( 10) …

Sfat suplimentar: Alegeți în mod constant cereale întregi sau semi-întregi, creșteți aportul de fructe, legume și leguminoase și căutați suplimente de fibre vegetale precum Psyllium Seed Husk, fabricat din semințe de psyllium.

Autorii studiului menționează alte șapte măsuri:

  • Reduceți mult consumul de carne procesată
  • Evitați poluarea aerului
  • Evitați expunerea la anumite substanțe (cum ar fi azbestul)
  • Încurajați alăptarea
  • Creșteți-vă nivelul de activitate fizică
  • Fiți vigilenți cu terapia de substituție hormonală (HRT)
  • Evitați radiografiile inutile
  • Punctele esențiale ale articolului

Aproximativ 40% din tipurile de cancer sunt asociate cu factori de risc ușor de evitat.
Consumul de tutun, excesul de greutate și expunerea insuficientă la UV sunt primii 3 factori de risc.